Inhoudsopgave
De Europese Commissaris voor Klimaat, Wopke Hoekstra, bracht vrijdag een werkbezoek aan papierfabrikant Sappi in Maastricht. De fabriek geldt als voorbeeld van hoe energie-intensieve industrieën de omslag maken naar schonere productie, met concrete resultaten voor klimaat, economie én netcapaciteit.
Sappi begon 175 jaar geleden in Maastricht en is met ruim 500 werknemers nog steeds een grote werkgever in de stad. Enkele jaren geleden stond de fabriek nog in de etalage, maar Sappi besloot de fabriek in Lanaken te sluiten en Maastricht open te houden. Het bedrijf investeert stevig in duurzame technologie. De fabriek transformeert stapsgewijs naar een toekomstbestendig productieproces: minder fossiele brandstoffen, meer elektrificatie, en een slimme koppeling met het energienet.

Zo is er een samenwerking met netbeheerder Enexis, waarmee Sappi via een flexibel contract 24 megawatt aan regelbaar vermogen beschikbaar stelt—het grootste industriële flexibiliteitscontract in Nederland. Sappi helpt daarmee het elektriciteitsnet in balans te houden: als er overcapaciteit is, verbruikt de fabriek extra stroom; bij piekbelasting wordt het verbruik juist teruggeschroefd. Deze slimme afstemming op het net maakt niet alleen ruimte voor andere gebruikers, maar versnelt ook de energietransitie in Zuid-Limburg.
Ook op Europees niveau krijgt de aanpak van Sappi waardering. Marco Eikelenboom, CEO van Sappi Europe, benadrukt: “Als industrie geworteld in Europa’s economie en bossen geloven wij dat de groene transitie ook een concurrerende transitie moet zijn. Bij de Sappi-fabriek in Maastricht bewijzen we dat klimaatleiderschap en industriële kracht hand in hand kunnen gaan – en we doen dat met snelheid, innovatie en in duidelijke afstemming met de doelstellingen van de EU.”
De fabriek – die in 2025 haar 175-jarig bestaan viert – blijft investeren in nieuwe technologieën, zoals een tweede e-boiler en een stoomaccumulator die als een soort ‘virtuele batterij’ werkt. Daarmee draagt Sappi ook bij aan de beleidsdoelen van de EU’s Green Deal en de Net-Zero Industry Act, die inzetten op een krachtig, schoon industrieel fundament in Europa.