Inhoudsopgave
In 2024 en in dit jaar zijn tot nog toe 5500 fietsen in Maastricht verwijderd. Daarvan ging het in 2000 gevallen om een wrak of een weesfiets. In de andere 3500 gevallen ging het om foutgestalde - goede - fietsen. Dat blijkt uit een overzicht van de gemeente. De capaciteit bij Team Handhaving is overigens nog steeds niet op orde.
Van de fietsen die tegen betaling van een boete (nu 50 euro, was 25 euro) opgehaald kunnen worden, blijkt dat 54% van de eigenaren dat doet. De verhoging van de boete heeft op dat percentage geen enkel effect gehad. De andere helft haalt zijn of haar fiets dus niet meer op. Fietsen krijgen een label met een tijdstip voordat ze worden meegenomen door handhaving. Waar eerst nog een uur respijt werd gegeven en nu nog maar vijftien minuten, blijkt dat nu 95% van de gelabelde fietsen wordt opgeladen, dat was 75%. Fietsbezitters dienden overigens 135 keer een bezwaar in tegen handhaving.
Uit het overzicht blijkt ook dat met ingang van 1 januari 2026 de fietsenstalling bij het NS-station het hele weekend gratis wordt. De huur van de fietsenstalling aan de Markt is door de gemeente met vijf jaar verlengd tot 2030.
Arbeidsintensief
Maastricht kijkt ook naar andere mogelijkheden om meer te doen aan fiets-overlast. "Handhaven van verkeerd gestalde fietsen is arbeidsintensief. In de vorm van proeven willen we ervaring gaan opdoen met andere aanpakken. Zo wordt onderzocht hoe op juridisch correcte en effectieve manier straat-opruimacties gehouden kunnen worden, bijvoorbeeld door het niet hoeven labelen van fietsen tijdens veegacties." De stad wil daarbij ook kijken of niet-toezichthouders dan fietsen mogen opladen.

