Inhoudsopgave
Maastricht is druk bezig zijn nieuwe HRM-beleid vorm te geven. In het najaar wordt het gepresenteerd. Onderdelen worden al bekend. Zo mogen ambtenaren straks onder werktijd vrijwilligerswerk of andere maatschappelijke activiteiten gaan doen. Wethouder Manon Fokke staat daar "positief" tegenover.
Deze week werd ook al bekend dat in het nieuwe HRM-beleid (HRM is Human Resources Management) wordt opgenomen dat de gemeente mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook zelf in dienst gaat nemen. Ook dat is nieuw beleid.
Dat ambtenaren nu een aantal uur, hoeveel is nog onbekend, vrijwilligerswerk mogen gaan doen, blijkt uit antwoorden van wethouder Manon Fokke op vragen van de SP. Die partij stelde de vraag of de gemeente bekend is met het concept 'maatschappelijke diensttijd'.
Eerder kende gemeente Maastricht het project Hart voor de Stad, waarbij medewerkers zich 4 uur per jaar onder werktijd mochten inzetten voor vrijwilligerswerk in de stad. Dat project is ergens een stille dood gestorven.
Praktijk
Voor de SP is maatschappelijk werken een goed middel om de ambtenaren te laten zien wat er buiten de kantoormuren gebeurt. "Welke mogelijkheden ziet het college om, als onderdeel van het personeelsbeleid, structurele maatschappelijke stages of vergelijkbare initiatieven voor ambtenaren in Maastricht in te voeren,
zodat beleid beter aansluit op de praktijkervaringen van inwoners en maatschappelijke organisaties?"
Fokke: "Medewerkers dienen extern georiënteerd te zijn om aan te sluiten bij de behoeften van de stad. Ook vanuit deze invalshoek staat het college, zoals eerder gesteld, in principe positief tegen het onderzoeken van de mogelijkheden van vrijwilligerswerk en maatschappelijke activiteiten tijdens werktijd, binnen de kaders van het nieuwe HRM-beleid."


