Inhoudsopgave
Meer dan dertig jaar houdt de plek van de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei de stad inmiddels bezig. En dat terwijl in 1989 de gemeente al een duidelijk besluit nam: de Dodenherdenking hoort op het Koningsplein.
Het bestuur van het comité Dodenherdenking wilde dat jaar van het college van burgemeester en wethouders een definitieve keuze horen voor de plek van de jaarlijkse herdenking. Dat antwoord kwam er ook. Toenmalig burgemeester Houben schrijft in een brief aan het comité dat het college zich uitvoerig heeft beraad. "De voor- en nadelen voor het gebruik van deze pleinen afwegend, zijn burgemeester en wethouders tot de conclusie gekomen, dat deze herdenking voortaan jaarlijks op het Koningsplein zal gehouden worden. Eveneens kan het daar aanwezige bevrijdingsmonument dan passend bij de plechtigheid betrokken worden", aldus het college. Een logisch besluit. In elke grotere stad in ons land wordt op 4 mei de Dodenherdenking centraal op één plek gehouden. Behalve in Maastricht.

De gemeente durfde en durft niet te kiezen, formeel omdat de herdenkingen niet door de gemeente worden georganiseerd. Wel zijn vertegenwoordigers van de gemeente bij beide herdenkingen aanwezig. Burgemeester Wim Hillenaar spreekt traditioneel bij de bijeenkomst op het Herdenkingsplein. Ook Gouverneur Roemer is daarbij aanwezig. Wethouder Manon Fokke gaat naar de herdenking op het Koningsplein.

