Inhoudsopgave
De bewoners in Havezate gaan sinds een week gebukt onder de terreur van rondhangende jongeren, die van 'buiten' komen, van wijken als Malberg en De Heeg. Ze scheuren op scooters, maken wheelies, ze schreeuwen - vooral de jonge meiden -, urineren en vernielen alles wat los en vast zit. Bewoners die met Handhaving bellen krijgen te horen dat er niemand beschikbaar is, want alle handhavers zijn ingezet voor de Rieu-concerten. De terreur lijkt ook bij de politie nog geen prioriteit te hebben.
Het is goed mis sinds de bouwhekken weggehaald zijn bij het nieuw aangelegde plantsoentje. Op de ronde bank hangen de jongeren samen. Dat begint vroeg in de avond en duurt tot 's ochtends vijf, zes uur. Alle omwonenden die De Nieuwe Ster sprak en die De Nieuwe Ster mailden en appten, laten - in verschillende gradaties weliswaar - hetzelfde verhaal horen.
Doorgesnoven
Het gaat om drugsgebruikende groepen van Antilliaanse en Marokkaanse komaf. Waar de een spreekt over de wietlucht die er continu hangt, rept de ander over "volledig doorgesnoven jongeren". Andere omwonenden spreken ook de aanwezigheid van drugdealers.
Stenen
Bewoners die de jongeren hebben aangesproken op hun gedrag en de jongeren gevraagd hebben te vertrekken, moeten oppassen dat ze zelf geen klappen krijgen. "Ik heb het een keer proberen te filmen vanaf mijn terrasje maar toen werden er stenen gegooid", schrijft een van de omwonenden. "Er is totaal geen respect meer", zeggen omwonenden die als voormalig cafébaas of vanwege een baan in de strafrechtketen wel wat gewend zijn. Een andere vrouw: "Wij kunnen de jongeren niet aanspreken omdat je dan een antwoord krijgt in de vorm van "kankerhoer" of "vuile hoer". En: "Laatst zei mijn man iets van de jongens die aan het urineren waren in de doorgang. Hij is toen achtervolgd en bedreigd."
U hoort van ons
De omwonenden begrijpen niet waarom de gemeente niets doet, waarom niemand eigenlijk iets doet. "Kijk, hier heb ik een mailtje van de gemeente gekregen. Ik heb gevraagd of het bankje weer zo snel als mogelijk weg kan. Het antwoord: U hoort binnen zeven dagen van ons. Geloof je het zelf? Ik verwed er nu een vlaai op dat ik helemaal niks meer hoor." Het is een beeld dat breed geschetst wordt: er is veel frustratie over het niet komen opdagen van handhaving en politie. "We zijn niet voor een keiharde aanpak. Maar als je het eenmalig bij een gesprekje houdt, laat je het probleem alleen maar groter worden. Als je geen sancties op kunt leggen, dan wordt de overlast alleen maar groter. Misschien moet je wel een samenscholingsverbod afkondigen, zodat je ook boetes kunt gaan opleggen."
Wijkagent
Wijkagent Patrick Spronken heeft vrijdagochtend gereageerd: "Beste bewoners, berichten zijn mij ook ter oren gekomen. Sinds de hekken weg zijn is de overlast toegenomen. Ik ga ermee aan de slag. Ook bewoners hebben mij afgelopen week gebeld en de ernst van de situatie medegedeeld."
Vakanties
De woordvoerder van de burgemeester: "Voor de korte termijn gaan we het gesprek aan met de bewoners, extra surveilleren en beboeten bij strafbare feiten, verder kijken we voor na de zomer naar een meer structurele oplossing (groep in beeld brengen, ouders aanschrijven, mogelijk andere oplossingen). Dat kan pas later vanwege drukte (en vakanties) bij handhaving en politie en Trajekt waardoor we niet op meerdere plekken tegelijk kunnen zijn, helaas.
Bankje
Diverse omwonenden kondigen nu al aan het recht in eigen hand te gaan nemen: "Dat bankje gaat hoe dan ook weg. We hebben geen nachtrust meer." Omwonenden willen ook dat het plein met lage hekjes zo wordt ingericht, dat het onmogelijk wordt om nog wheelies te maken en met de scooter racewedstrijdjes te houden. "Hoe moeilijk kan het zijn? En plaats dan meteen bordjes dat het pleintje geen hondentoilet is." Een andere bewoner: "Ik las dat er in Malberg problemen zijn en dat er mobiele camera's zijn neergezet. Waarom kun je hier geen camera's neerzetten? Daar vragen we al lang om. Nu hebben wij jongeren uit Malberg die hier de zaak komen verstieren."
Onveilig
Diverse omwonenden melden ook dat bezoek 's avonds laat niet meer durft te komen, omdat de sfeer al onveilig wordt ervaren. Ook enkele vooral vrouwelijke bewoners durven 's avonds niet meer goed de straat op.




