Doorgaan naar artikel

Bouw kleine studio's kan zonder tussenkomst raad

De bewoners van de stadsvilla's rechts vrezen dat van uitzicht en zon in hun achtertuin geen sprake meer is als straks appartementen worden gebouwd op de parkeerplaats achter hen.

Inhoudsopgave

De bouw van 34 studio's voor expats op de parkeerplaats naast de Apostelengang kan van start. De gemeenteraad hoeft er niet tussen te zitten, tot grote frustratie van omwonenden die spreken over een schimmige handelswijze van de gemeente.

Het gaat om de bewoners van de Apostelpavé die vlak achter hun woning geconfronteerd worden met een gebouw van vier verdiepingen. Dat gebouw ontneemt het uitzicht en het zonlicht op de stadsvilla's. De omwonenden spreken van een gebrek aan transparantie, beperkte communicatie vanuit de gemeente en krijgen de indruk dat het project achter gesloten deuren wordt doorgedrukt.

Ondoorzichtige eigendomsoverdrachten
De onduidelijkheid is volgens hen versterkt toen bleek dat de bestemming van het betreffende perceel – oorspronkelijk met een maatschappelijke functie - is aangepast naar een bouwbestemming. Omwonenden stellen vast dat verkaveling reeds heeft plaatsgevonden en wijzen tevens op onder andere de ondoorzichtige eigendomsoverdrachten in het verleden.

Eerdere toezegging vervalt
Recente ontwikkelingen hebben de zorgen verder aangewakkerd. Aanvankelijk gaf de wethouder in diezelfde beantwoording aan dat voor het project een 'Verklaring van geen bezwaar' van de gemeenteraad nodig zou zijn. Inmiddels is duidelijk geworden dat de projectontwikkelaar een nieuwe aanvraag gaat indienen, waardoor – volgens de wethouder – de eerdere toezegging vervalt en de vergunning zonder tussenkomst van de raad verleend kan worden.

“De oorspronkelijke vergunningsaanvraag voor het woningbouwplan Apostelengang is ingediend onder de WABO in december 2023. Bij de beantwoording van vraag 1 van de schriftelijke vragen van de LPM (2023-04254, d.d. 8-2-2024) werd verkeerdelijk geoordeeld dat een VVGB door de raad nodig was. Onlangs liet de ontwikkelaar weten dat hij de huidige vergunningsaanvraag zal intrekken en ervoor kiest om een nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen onder het regime van de Omgevingswet. Het vragen om een VVGB is onder de Omgevingswet niet aan de orde.”

Deze wending voedt bij bewoners het gevoel dat er sprake is van een ondoorzichtige besluitvorming waarbij inspraak en bezwaar actief worden ontmoedigd.

Bezwaardossiers gesloten
De bewoners geven in een persbericht aan dat zij bij eerdere bezwaarschriften van de gemeente te horen kregen dat bezwaar pas mogelijk is nadat er formeel een vergunningaanvraag ligt. Intussen zijn hun bezwaardossiers gesloten en kunnen zijn pas bezwaar aantekenen als de vergunningsaanvraag is ingediend/gepubliceerd. Uit bovenstaande blijkt dat er nu sprake is van een nieuwe aanvraag die een verklaring van geen bezwaar omzeilt. Dit creëert een situatie waarin omwonenden zich buitenspel gezet voelen, terwijl achter de schermen kennelijk al stappen worden gezet richting uitvoering van het project.

De omwonenden roepen wethouder Bastiaens en de gemeente Maastricht met klem op tot een open, transparant en eerlijk proces, waarin hun vragen serieus worden genomen en zij als betrokken burgers een volwaardige stem krijgen in de toekomst van hun leefomgeving.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden