Inhoudsopgave
De Nieuwe Ster heeft zijn eerste opiniepeiling gehouden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026. Hoewel de poll nog enkele kinderziektes bevatte (waarover later meer) is er wel een algemene trend te ontdekken. Het CDA lijkt de grote winnaar te worden. Is er sprake van een 'Bontebal-Heine'-effect?
Het CDA is met 23% van de stemmen met afstand de grootste partij in de poll. Dat is niet geheel verrassend. Landelijk zit het CDA sterk in de lift door het leiderschap van Henri Bontenbal. Het lokale CDA in Maastricht lijkt daarvan mee te profiteren. Daar komt bij dat fractievoorzitter Gabriëlle Heine zich nadrukkelijk heeft gepresenteerd in de gemeenteraad en in de stad. Een van de nieuwe leden van het CDA, Willem Schneider, riep de bewoners van de Karrosseer op om op Heine te stemmen.
Woonwagen
Schneider: "De achterban van het CDA zijn nieuwkomers vandaag in uw peiling. Daarom staan ze er vandaag goed voor. En in 2026 nog beter. Ik ga persoonlijk zorg dragen dat alle woonwagenbewoners van Maastricht gaan stemmen op het CDA omdat Gabriëlle Heine dit verdient. Ze heeft ons als achterban niet gemobiliseerd vandaag maar wij zijn intrinsiek gemotiveerd voor het CDA Maastricht. Dus voor iedere woonwagen bewoner die dit leest stem CDA!"
9 zetels
Het CDA zou met 23% van de stemmen op 9 zetels uitkomen, waar ze er nu vier heeft. Het CDA wordt op ruime afstand gevolgd door de PvdA, de partij die 11% van de stemmers wist te trekken. De PvdA zou ruim 4 zetels halen, hetzelfde aantal als de partij nu heeft.
Middenmoot
Wat ook opvalt in de poll is dat de meeste partijen tussen de 5% en 10% scoren. Dat geldt voor de VVD (8%), Maastricht van Nu (7%), Volt (7%), voor D66 (6%), de SP (6%), SAB (6%), de SPM (5%) en Partij Veilig Maastricht (5%). GroenLinks haalt 4%. Daarmee is er wederom een grote middenmoot.
Restzetel
In de poll komen diverse partijen waarschijnlijk niet meer terug in de raad. Dat zou gelden voor de Partij voor de Dieren (2%), voor 50PLUS (2%) voor M:OED (0%), voor de Liberale Partij Maastricht (2%) en voor FVD (3%). Of Maastricht weer een gemeenteraad krijgt met zestien partijen (het huidige aantal) zal vooral afhangen van de vraag of partijen in de staart van het peloton een restzetel kunnen bemachtigen. Bij de vorige verkiezingen kwamen vijf partijen met de hakken over de sloot dankzij een restzetel in de raad.
Voortijdig gesloten
De poll is zeker geen wetenschappelijk verantwoorde peiling. In de peiling was vooraf ingesteld dat per IP-adres één keer gestemd kon worden. Maar mensen die van hun werk naar huis reden, bleken vervolgens nog eens te kunnen stemmen. En zelfs als je niet via een wifi-station inlogde, maar via 5G of 4G, kon je nog een stem uitbrengen. Dat is de reden dat de poll dinsdagmiddag voortijdig gesloten is om 13.00 uur. De Nieuwe Ster wilde in eerste instantie de poll de hele dag te laten doorlopen. In totaal zijn 1454 stemmen binnengekomen.
Studenten
Er is nog een belangrijke beperking: De jongeren tot een jaar of dertig zijn ondervertegenwoordigd in het lezerspubliek van De Nieuwe Ster. De stemmen van de grote studenten-populatie zullen dus grotendeels gemist worden in deze poll. Met name voor partijen als GroenLinks, De Partij voor de Dieren, M:OED en wellicht ook Forum voor Democratie, zal gelden dat ze er in de poll slechter uitkomen dan in de werkelijkheid.
Onverwacht
Een onverwachte uitschieter in het rood is de Senioren Stadspartij Maastricht (SPM). In de peiling zou die partij uitkomen op twee zetels, terwijl ze er nu vijf heeft. Mogelijk is een deel van de stemmers van de Seniorenpartij Stadspartij Maastricht (SPM) overgestapt naar het CDA, nu lokaal de verkiezingscampagnes nog niet zijn begonnen en de 'landelijke politiek' wat zwaarder weegt in de peiling. Normaliter is SPM een stabiele factor qua grootte in de Maastrichtse politiek. Uitschieter in het groen zijn met name Maastricht van Nu. Met 7% van de stemmen zou die partij bijna op 3 zetels kunnen komen. SAB zou ruim twee zetels halen.

