Inhoudsopgave
Zo ongeveer alle oppositiepartijen in Maastricht dringen aan op het invoeren van een lobby-register. Wie bezoekt het stadhuis, wie spreekt waarover met burgemeester, wethouders en topambtenaren? Een register zou de Maastrichtse bestuurscultuur begrijpelijker, transparanter en controleerbaarder maken. Het college van burgemeester en wethouders onderschrijft het belang van zo'n register, maar staat nog niet te springen: eerst maar eens de evaluatie van een proef met een lobbyregister in Rotterdam afwachten, medio volgend jaar.
Het college wijst op de kosten, 100.000 euro per jaar, die Rotterdam maakt voor de invoering van een registratieplicht voor rechtspersonen (bedrijven, stichtingen). Burgemeester Wim Hillenaar: "Dit onderstreept voor ons de noodzaak om de resultaten van de Rotterdamse pilot af te wachten."
Het college wijst op een eerdere proef in Utrecht, die niet succesvol was. "Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een register - waarin staat met wie wanneer waarover gesproken is - geen bewezen effectief middel is voor het vergroten van transparantie van besluitvorming. Ook blijkt uit het onderzoek dat registratie van belangenvertegenwoordiging kan leiden tot onbedoelde neveneffecten, zoals een extra drempel voor contact met de gemeente en anticiperend gedrag en omzeiling, waardoor een register juist averechts werkt."

