Doorgaan naar artikel

Doodschieten gestresst zwijn noodzakelijk: levensgevaarlijke messcherpe slagtanden

Politie mocht opdracht geven wild zwijn dood te schieten.

Inhoudsopgave

Het wilde zwijn in het Waldeckpark dat met meerdere schoten werd geveld, is gedood in opdracht van de politie. Saillant is overigens dat de eerste meldingen 's nachts binnenkwamen bij de Dierenambulance Zuid-Limburg en bij de Dierenbescherming, maar dat de melder doorverwezen werd naar de politie. Die melder belde echter niet meer, omdat op dat moment het zwijn rustig langs de weg stond. Het zwijn werd pas laat in de ochtend doodgeschoten.

De politie mocht als bevoegd gezag de opdracht geven het beest dood te schieten, zo blijkt uit een reconstructie die de gemeente gemaakt heeft naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren.

Messcherpe slagtanden
De politie nam dat besluit omdat een gestresst wild zwijn buiten zijn natuurlijke omgeving veel sneller besluit dat aanvallen de beste verdediging is. In een vreemde omgeving kent het dier de vluchtroutes niet en is het gedrag veel onvoorspelbaarder. Omdat wilde zwijnen messcherpe slagtanden hebben, kunnen ze levensgevaarlijke verwondingen toebrengen. Daarvan zijn gevallen bekend. "Een verdwaald wild zwijn in een stedelijk parkachtige omgeving zou tot onaanvaardbare risico’s voor de samenleving kunnen leiden", meldt wethouder Hubert Mackus (CDA).

Reconstructie
De eerste melding die bij gemeente Maastricht binnen is gekomen, is een telefonische melding om 9:34 bij de medeweker faunabeheer. Daarna is in overleg met de politie een jager in actie gekomen die het beest uiteindelijk heeft geveld. Achteraf blijkt dat bij Dierenambulance Limburg Zuid (DALZ) wel eerder meldingen binnen zijn gekomen. De eerste melding om 1:24. DALZ heeft de melder doorverbonden met de Dierenbescherming (DB). De DB heeft de melder aangeraden contact op te nemen met de politie, maar melder achtte dit niet nodig omdat het wild zwijn toen rustig langs de kant van de weg stond ter hoogte van de Zoetmanstraat. Er zijn daarna meer meldingen binnen gekomen bij DALZ, maar hoe deze verder verlopen zijn is bij de gemeente niet bekend.

Alternatieven
De gemeente oordeelt dat er geen andere mogelijkheden waren dan het zwijn dood te schieten: "Het vangen van een volgroeid wild zwijn met netten is levensgevaarlijk. De enige manier om een wild zwijn veilig levend te bemachtigen is hetzij met een vangkooi, hetzij middels verdoving. Een dier dat zich in een onbekende omgeving bevindt zal echter nooit uit zichzelf een vangkooi inlopen. Het verdoven van varkens in zijn algemeenheid houdt volgens experts risico’s in. Zeker als dieren opgewonden zijn, bestaat de kans dat ze in de verdoving blijven en overlijden."

Jager schiet wild zwijn in Waldeckpark
Een wild zwijn heeft vannacht en vanochtend rond gelopen in het Waldeckpark. Het beest werd gisteravond al gesignaleerd. Het duurde tot vanochtend voor politie het park afsloot voor alle publiek en enkele jagers in actie kwamen. Omstreeks 12.00 uur werd het dier doodgeschoten.
In 1947 drijfjacht op zwijnen in stadspark
Anno 2024 zorgt het doodschieten van één wild zwijn in het Waldeckpark voor tweespalt in de stad en kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Was dit nu nodig? Dat ene zwijn werd landelijk nieuws. In 1947 drong een rotte zwijnen het stadspark binnen. Dat leidde meteen tot een
Veel wilde zwijnen in stad: klap, schreeuw, maar ren niet weg!
De gemeente Maastricht meldt dat meerdere inwoners wilde zwijnen hebben gezien vlakbij de bebouwde kom van Maastricht. In Amby zagen inwoners een zeug met biggen. De gemeente kreeg ook meldingen binnen van wilde zwijnen bij Itteren, Borgharen, de Ambyerheide, in het groen tussen Amby/Scharn en Berg en Terblijt, bij

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden