Inhoudsopgave
Een eigen Maastrichtse stichting die in het gebouw De Rink op Caberg een voedselbank gaat runnen in de vorm van een zelfbedieningswinkel. Mensen die gebruik maken van de voedselbank kunnen dan zelf kiezen welke producten ze willen meenemen. Aan dat plan wordt nu hard gewerkt.
In het nieuwe plan zou de service en de kwaliteit van de levering van producten enorm vooruit gaan, maar zou er wel nog maar één locatie zijn waar de mensen terecht kunnen. Uit onderzoek is bekend dat zestig procent van de klanten met de auto komt. De Rink is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Vrijwilligers
Nu is de situatie in Maastricht nog dat er drie verdeelpunten zijn van kratten en dozen die al gevuld zijn. De ontvanger heeft geen keuze. In het huidige systeem is de Voedselbank Zuid-Limburg in Landgraaf degene die de voedselbanken draaiende houdt met vrijwilligers in onder meer Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Vaals.
De Rink
Voordeel van het vestigen van de zelfbedieningswinkel bij De Gouwe is dat de mensen niet meer in de rij hoeven te staan voor een pakket bij een van de verdeelpunten. In De Rink zijn veel projecten - zoals een fietsenbank en een kledingbank - waarbij mensen in armoede worden geholpen. In De Rink zijn er ook steeds meer sociaal-maatschappelijke projecten. Het voordeel van het vestigen van een zelfbedieningswinkel in De Rink is dat er minder stigmatisatie is van mensen die aangewezen zijn op voedselhulp. De Rink is overigens van het fonds Elisabeth Strouve.
Logistiek
In Nederland stappen steeds meer voedselbanken over op het systeem van een zelfbedieningswinkel. Dat voorkomt dat ontvangers van pakketten spullen krijgen waar ze zelf niets mee kunnen. Als de zelfbedieningswinkel in Maastricht er komt, wil Landgraaf wel de logistiek van de aanvoer van producten blijven verzorgen. Jos Leuven van de Voedselbank Zuid-Limburg uit Landgraaf: "We hopen eind januari duidelijkheid te hebben. We werken al met het concept van de zelfbedieningswinkel op diverse plekken. Dat gaat goed. Veel beter dan mensen buiten in de regen laten staan wachten op een pakket."
De Gouwe
In Maastricht is stichting De Gouwe al in 2015 met de uitvoering van dat idee begonnen. Lang konden mensen in Maastricht met munten - de gouwe - producten meenemen. Die producten werden gekocht bij de groothandel. De huidige formule van De Gouwe is dat aan 250 mensen en gezinnen voedselbonnen worden verstrekt die in te wisselen zijn bij de Albert Heijn. De Gouwe heeft die dienstverlening tijdelijk opgeschort in afwachting van de oprichting van een eigen stichting Voedselbank voor Maastricht.
De SP in Maastricht heeft inmiddels vragen gesteld over de toekomst van de voedselbank in Maastricht.