Doorgaan naar artikel

Extra geld voor Mosa Meat, maar markt zit tegen

Zal de consument ooit een hap kunnen nemen uit de hamburger van kweekvlees van Mosa Meat? Foto: Mosa Meat

Inhoudsopgave

Het zit Mosa Meat, het Maastrichtse bedrijf dat werkt aan een hamburger uit een laboratorium niet mee. In korte tijd gingen vergelijkbare bedrijven die kweekvlees produceren wegens geldgebrek failliet en kweekvlees wordt in sommige landen verboden in plaats van toegelaten op de markt.

Mosa Meat blijft desondanks optimistisch dat het gaat lukken om na bijna 15 jaar research en ontwikkeling de kweekburger commercieel te lanceren. Het bedrijf heeft een financiering van 15 miljoen euro binnengehaald. Het bedrag volgt op een eerdere crowdfundingscampagne waarmee de afgelopen twee jaar in totaal 58 miljoen euro is opgehaald. De 15 miljoen euro die nu is opgehaald komen onder meer van LIOF en Invest-NL. Ook Jitse Groen, de oprichter van Thuisbezorgd neemt deel aan de financiering.

Horeca
Ondanks de bijna honderd miljoen euro die tot nu toe in Mosa Meat is gestoken is na de introductie van de eerste proefburger in 2013 in Londen, nog steeds geen hamburger van het bedrijf te krijgen in horeca of supermarkt. Mosa Meat heeft nog in geen enkel land toestemming om de kweekburger te verkopen. Het bedrijf zegt dat er aanvragen lopen voor marktgoedkeuring in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en de Europese Unie. Goedkeuring duurt lang omdat er zekerheid moet zijn over de voedselveiligheid van kweekvlees.

Vleesindustrie
Mosa Meat zegt ook last te hebben van externe druk, waaronder desinformatiecampagnes en voorgestelde verboden op productie en verkoop van gecultiveerd vlees in bepaalde regio's. Bezorgdheid over veiligheid is een van de argumenten om kweekvlees te verbieden, maar in sommige staten in de Verenigde Staten waar de vleesindustrie groot is zoals in Florida, Texas en Nebraska geldt een verbod uit angst voor concurrentie omdat voor het maken van kweekvlees geen hele veestapel nodig is. Het vlees groeit in een laboratorium door een of meerdere cellen van een koe te gebruiken.

Vorige week ging 's werelds grootste producent van kweekvlees, het Amerikaanse Believer failliet, gevolgd door het Nederlandse Meatable, een start-up uit Delft. Geldtekort was net als bij het Amerikaanse Believer de reden voor Meatable om met het bedrijf te stoppen.

Uitdaging
In Maastricht houden investeerders vertrouwen in Mosa Meat "Zoals in elke opkomende sector is investeren in kweekvlees een uitdaging en vereist het doorzettingsvermogen. Mosa Meat heeft een sterke basis gelegd en zet duidelijke stappen richting commercialisering. Het sterke team, de solide vooruitgang en de voortdurende steun van bestaande aandeelhouders geven ons het vertrouwen om ook in deze volgende fase ondersteuning te blijven bieden," aldus Victor Meijer, investment principal bij Invest-NL.

Mosa Meat zegt nu ook in staat te zijn de kweekburger tegen een normale prijs te kunnen verkopen. De eerste hamburger van het bedrijf kostte 250.000 euro, maar de productiekosten zijn nu zo ver gedaald dat de burgers voor een concurrerende restaurantprijs verkocht kunnen worden.

Kweekvleesbedrijven vallen om
Terwijl technologiebedrijf Mosa Meat in Maastricht de belangrijke Maastricht Award van de stad heeft gewonnen is in de Verenigde Staten de grootste producent van kweekvlees ter wereld failliet gegaan. Ook een Nederlandse concurrent van Mosa Meat, Meatable in Leiden staakte afgelopen week de activiteiten. Het Amerikaanse Believer is het bedrijf,
Wat is er aan de hand bij ‘cashburner’ Mosa Meat?
Mosa Meat uit Maastricht presenteerde in 2013 een wereldprimeur: de eerste kweek-hamburger, een stuk echt vlees uit het laboratorium. Met de belofte de voedselconsumptie in de hele wereld te veranderen. Wereldsterren als acteur Leonardo di Caprio, durfkapitalist Chris Sacca en Sergey Brin (mede-oprichter Google) stelden durfkapitaal ter beschikking. Terwijl alleen
56 miljoen euro verlies Mosa Meat
Startup Mosa Meat, het bedrijf dat werkt aan een hamburger van kweekvlees, heeft de afgelopen drie jaar een verlies van in totaal ruim 56 miljoen euro geleden. De hamburger had al lang op de markt moeten zijn, maar de introductie is keer op keer uitgesteld.
Mosa Meat heeft geld nodig en start crowdfunding
Mosa Meat, de Maastrichtse producent van de laboratoriumhamburger, start een crowfundingsactie om geld bij elkaar te krijgen. Het bedrijf heeft geld nodig, om de hamburger op grote schaal te kunnen produceren en op de markt te brengen. Mosa Meat heeft nog geen goedkeuring hiervoor. De afgelopen tien jaar is minimaal

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden