Inhoudsopgave
Het zit Mosa Meat, het Maastrichtse bedrijf dat werkt aan een hamburger uit een laboratorium niet mee. In korte tijd gingen vergelijkbare bedrijven die kweekvlees produceren wegens geldgebrek failliet en kweekvlees wordt in sommige landen verboden in plaats van toegelaten op de markt.
Mosa Meat blijft desondanks optimistisch dat het gaat lukken om na bijna 15 jaar research en ontwikkeling de kweekburger commercieel te lanceren. Het bedrijf heeft een financiering van 15 miljoen euro binnengehaald. Het bedrag volgt op een eerdere crowdfundingscampagne waarmee de afgelopen twee jaar in totaal 58 miljoen euro is opgehaald. De 15 miljoen euro die nu is opgehaald komen onder meer van LIOF en Invest-NL. Ook Jitse Groen, de oprichter van Thuisbezorgd neemt deel aan de financiering.
Horeca
Ondanks de bijna honderd miljoen euro die tot nu toe in Mosa Meat is gestoken is na de introductie van de eerste proefburger in 2013 in Londen, nog steeds geen hamburger van het bedrijf te krijgen in horeca of supermarkt. Mosa Meat heeft nog in geen enkel land toestemming om de kweekburger te verkopen. Het bedrijf zegt dat er aanvragen lopen voor marktgoedkeuring in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en de Europese Unie. Goedkeuring duurt lang omdat er zekerheid moet zijn over de voedselveiligheid van kweekvlees.
Vleesindustrie
Mosa Meat zegt ook last te hebben van externe druk, waaronder desinformatiecampagnes en voorgestelde verboden op productie en verkoop van gecultiveerd vlees in bepaalde regio's. Bezorgdheid over veiligheid is een van de argumenten om kweekvlees te verbieden, maar in sommige staten in de Verenigde Staten waar de vleesindustrie groot is zoals in Florida, Texas en Nebraska geldt een verbod uit angst voor concurrentie omdat voor het maken van kweekvlees geen hele veestapel nodig is. Het vlees groeit in een laboratorium door een of meerdere cellen van een koe te gebruiken.
Vorige week ging 's werelds grootste producent van kweekvlees, het Amerikaanse Believer failliet, gevolgd door het Nederlandse Meatable, een start-up uit Delft. Geldtekort was net als bij het Amerikaanse Believer de reden voor Meatable om met het bedrijf te stoppen.
Uitdaging
In Maastricht houden investeerders vertrouwen in Mosa Meat "Zoals in elke opkomende sector is investeren in kweekvlees een uitdaging en vereist het doorzettingsvermogen. Mosa Meat heeft een sterke basis gelegd en zet duidelijke stappen richting commercialisering. Het sterke team, de solide vooruitgang en de voortdurende steun van bestaande aandeelhouders geven ons het vertrouwen om ook in deze volgende fase ondersteuning te blijven bieden," aldus Victor Meijer, investment principal bij Invest-NL.
Mosa Meat zegt nu ook in staat te zijn de kweekburger tegen een normale prijs te kunnen verkopen. De eerste hamburger van het bedrijf kostte 250.000 euro, maar de productiekosten zijn nu zo ver gedaald dat de burgers voor een concurrerende restaurantprijs verkocht kunnen worden.



