Doorgaan naar artikel

Fietsoverlast, pleidooi voor de e-step

Beeld ter illustratie.

Inhoudsopgave

Van Jan Bierhoff kregen we naar aanleiding van een stuk dat De Nieuwe Ster schreef over het uitbesteden van de aanpak van fietsen-overlast, een gast-opinie toegestuurd. Hij houdt een vurig pleidooi voor de e-step.

Poep op de stoep, lang onze belangrijkste ergernis. Dat waren nog eens tijden! Nu zijn het de rondzwervende tweewielers die een veel venijniger vorm van terreur uitoefenen. Stickeren, verzetten, bepraten, bekeuren, het haalt allemaal te weinig uit. Tijd voor omdenken. In plaats van de kansloze jacht op foute fietsen nu eens met frisse blik rondkijken naar andere, meer eigentijdse middelen voor stadsmobiliteit. Die zijn er.

Zeker is dat ons vervoer steeds vaker elektrisch zal zijn. Auto’s, scooters en e-bikes zoeven al op batterij. Het kan nog mooier, als we de steven wenden naar massale inzet van de e-step. Die wordt nu mondjesmaat op de openbare weg toegestaan in andere steden, en biedt ook Maastricht interessante mogelijkheden.

 Hoezo overstappen op een ander soort tweewieler, wat is daar zo bijzonder aan? Welnu: robuustheid, formaat en draagbaarheid. E-steps zijn de eenvoud zelf, en er kan weinig aan kapot. Ze zijn beperkt van omvang, in oude binnensteden een niet onbelangrijk voordeel. Als je ze inklapbaar uitvoert, even stuur tegen de sta-plank klikken, hebben ze het formaat van een boodschappentas. Kijk, op die zaken kun je beleid maken. 

Boven alles: ze verdwijnen van de straat. Studenten en andere trendsetters klappen hun glijtoestel bij thuiskomst eenvoudig dicht, lopen er mee naar binnen, aan de stekker en dan opbergen achter de fauteuil of in de bezemkast. Op de uni komen hangrekken, nemen maar een fractie van de ruimte die klassieke fietsenstallingen nodig hebben. In de binnenstad idem: hangplekken voor onze zoevers aan blinde muren, en het trottoir weer terug naar de oorspronkelijke eigenaar, de voetganger.

Ja, inderdaad, de gemeente moet het goed gaan vinden, en faciliteren. Inderdaad, dynamisch en proactief beleid. Daar zeg je wat. Het stadsbestuur kan ook marktsturend optreden door in overleg te gaan met een veelbelovende startup, die de e-steps gestandaardiseerd en vandaalproef produceert, en als swap-step beschikbaar maakt. Als onze tijdelijke stadsgenoten hier massaal voor gaan kiezen (want gemak, geen gezeik, nooit meer lek, nooit meer weg), zullen de sjengen vanzelf mee gaan zoeven. Wel graag met ingebouwde snelheidsbeperking, zie je ook nog wat van de omgeving!

Jan Bierhoff

Waarom wordt ophalen fietsen eigenlijk niet uitbesteed?
In Rotterdam zijn de bewoners de fietsenoverlast zo beu, dat ze het heft in eigen hand hebben genomen. Ze labelden de fietsen zelf en vroegen een lokale fietsenmaker de fietsen op te laden en af te voeren. Voor de verantwoordelijke wethouder het signaal om nu “echt” in te grijpen, want
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden