Inhoudsopgave
Het ronselen van stemmen bij de burgerbegroting, zoals dat vorig jaar gebeurde, zou in de komende vierde editie niet meer mogelijk moeten zijn. Door dat ronselen van stemmen konden grote verenigingen de door hun aangevraagde gelden voor projecten - zoals bijvoorbeeld voor nieuwe uniformen - zeker stellen.
Verantwoordelijk wethouder Manon Fokke wil daar een eind maken. Bezoekers van de slotdag van de Burgerbegroting krijgen niet meer op voorhand drie stemkaarten voor drie categorieën, maar krijgen aan het einde van de presentaties van de projecten nog maar één stemkaart die ze meteen moeten gebruiken en inleveren. Het zou daardoor onmogelijk moeten zijn om stemmen te ronselen.
Fokke: "Ik wil het geen stemmenoorlog noemen wat we vorig jaar gezien hebben. De term oorlog zou ik nu sowieso niet gebruiken. Het is lastig om onsportief gedrag te managen. Ik ben en wil ook geen politie-agent zijn. Wat we zien is dat mensen heel graag willen dat hun project de eindstreep haalt." Fokke denkt dat met het systeem van het beschikbaar stellen van nog maar één stemkaart stemmen ronselen niet meer mogelijk is.
In totaal is weer 750.000 euro beschikbaar voor de Burgerbegroting. Inwoners van Maastricht mogen ideeën indienen en samen beslissen waar het geld naartoe gaat. Er zijn dit jaar vijf thema's. Ook is er een 'Meedenkhuis' waar je hulp kunt krijgen bij het maken van je plan.

