Inhoudsopgave
De sterfhuisconstructie die de opgestapte wethouder Alain Garnier voor de MTB presenteerde, samen met enkele wethouders uit het Heuvelland, is nu ook formeel van de baan. De Maastrichtse wethouders Manon Fokke en Jeroen Hoenderkamp schrijven de raad: "Wij zijn namelijk op basis van de input van u en vele anderen al tot de conclusie gekomen dat het stuk in zijn huidige vorm niet goed genoeg is om op breed draagvlak in de gemeenteraden te mogen rekenen."
De plannen om de MTB uit te laten sterven en de goede delen over te nemen in een nieuw te bouwen mensontwikkelbedrijf, konden rekenen op een storm van kritiek. Van raadsleden uit Maastricht en uit het Heuvelland, van de MTB-zijde zelf en ook van ervaringsdeskundigen in het veld, zoals bijvoorbeeld bedrijven die al mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inhuren. Opmerkelijk: een reconstructie van De Nieuwe Ster op basis van alle dossierstukken toonde aan dat het uitsterfplan voor de MTB ook tegen de adviezen van ingehuurde deskundigen zoals KplusV en stadsadvocaat Paulussen in ging.
Het is duidelijk dat de wethouders nu op de rem hebben getrapt en gaan nadenken over een andere opzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt 'werkfit' te maken. Het gaat daarbij om de 'klassieke' WSW-ers (Wet sociale werkvoorziening), maar ook mensen die uit de Participatiewet komen, niet-uitkeringsgerechtigden, asielzoekers en statushouders en andere groepen die 'werkfit' gemaakt moeten worden.
Fokke en Hoenderkamp: "We hebben inmiddels de bestuurlijke gesprekken in de keten weer opgepakt, ook met de MTB, en deze gesprekken verlopen constructief. Zo hopen we gezamenlijk tot een aangepaste versie te komen."

