Inhoudsopgave
De GGD Zuid-Limburg luidt bij de presentatie van de begroting voor 2026 de noodklok. Door forse bezuinigingen worden harde keuzes gemaakt, waarbij de lessen van de coronapandemie om goed voorbereid te zijn, in de prullenbak verdwijnen.
De GGD wacht forse bezuinigingen van het rijk (- 1,1 miljoen euro) en bij het binnenhalen van gelden voor projecten (-600.000 euro). Ook gemeenten die bang zijn voor het ravijnjaar 2026, hebben de GGD gevraagd te kijken waar het minder kan. In de begroting stijgt de bijdrage van de deelnemende gemeenten overigens wel nog met twee miljoen euro naar 40,5 miljoen euro in 2026.
Pandemische paraatheid
De GGD moet harde keuzes maken: "Op het gebied van infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid is een grote bezuiniging ingeboekt, waarbij eigenlijk alle investeringen die gedaan/aangekondigd zijn om beter voorbereid te zijn op dreigingen worden geschrapt. Hierdoor worden de gedane inspanningen teniet gedaan en moet ook de GGDZL een forse bezuiniging realiseren. De landelijke koepel GGD GHOR NL zegt hierover: “bezuinigen op pandemische paraatheid is als het slopen van de dijken terwijl de storm op komst is.”
Continuïteit
Die opgelegde bezuinigingen maken het ook niet gemakkelijker om personeel te vinden. "Met name het vinden van forensisch artsen en professionals voor Veilig Thuis lukt (bijna) niet meer, waardoor de dienstverlening en continuïteit onder druk staan. Daarnaast zijn ook bijvoorbeeld ICT-functies moeilijk in te vullen evenals die van financieel adviseur en control." In de begroting voor 2026 zakt de uitgave voor personeel van 35,7 naar 35,3 miljoen euro.
Ease Travel Clinic
In 2025 worden samen met het Maastricht UMC+ mogelijkheden onderzocht om reizigersvaccinatie en -advisering niet meer via Ease Travel Clinic aan te bieden maar onder te brengen bij de gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Limburg. Dit helpt niet alleen om de gezondheid van reizigers te waarborgen door hen te informeren over noodzakelijke vaccinaties, maar biedt ook een waardevolle kans om vaker met burgers in gesprek te gaan over het bredere belang van vaccineren. Persoonlijke gesprekken verlagen drempels, vergroten het bewustzijn en bevorderen een beter begrip van de noodzaak van vaccinaties, zowel op individueel niveau als voor de volksgezondheid. Het is momenteel nog niet duidelijk hoe dit er concreet uit zal zien en wat dit zal kosten.

