Inhoudsopgave
Na bijna 12 uur vergaderen over 39 moties en twee amendementen, begonnen de Maastrichtse raadsleden dinsdagavond, terwijl de temperatuur in de Maastrichtse raadzaal met gemak de 30 graden aantikte, rond 21.45 uur aan het laatste agendapunt.
Dit agendapunt ging hoofdzakelijk over een investering van 7,2 miljoen euro in ondergrondse containers, maar de discussie ging volledig over een motie om grofvuil gratis aan huis op te halen. Maastricht van Nu kreeg die motie erdoorheen. Niet voor iedereen, wel voor de mensen die recht hebben op WMO en voor minima. Bennie van Est van 50PLUS wees op de mogelijkheid dat er gemakkelijk misbruik van deze regeling gemaakt kan worden.
Weeffout
Maastricht van Nu had in de aanloop naar de vergadering een weeffout ontdekt in het afvalbeleid. Als je grofvuil zelf gescheiden wegbrengt naar de milieuparken is het vaak gratis. Denk aan (geïmpregneerd) hout, grond, (bak)stenen, matrassen, ijzer (harde) plastic. Maar je moet dan wel de beschikking hebben over eigen vervoer. Mensen die geen eigen vervoer hebben of vanwege fysieke omstandigheden niet in staat zijn om (grof)vuil naar het milieupark te brengen, zouden één keer per jaar, zonder ophaalkosten (€29,70 euro), hun grofvuil thuis kunnen laten ophalen. Het addertje onder het gras is wel dat het ophalen gratis is, maar niet de verwerkingskosten omdat dan niet gescheiden wordt ingezameld.
Grofvuil
Bij het ophalen van het afval houdt de gemeente het afval niet gescheiden en gooit alles op een hoop. Daardoor wordt het eventueel gescheiden aangeboden afval plotseling grofvuil. En daarvoor moet betaald worden. Om aan die weeffout een einde te maken kwam Maastricht van Nu met een vrij breed gedragen motie om het afval wel te scheiden en de aanbieder, één keer per jaar, niet op kosten te jagen.
Zelfredzaam
Maastricht van Nu wilde voor alle inwoners gratis ophalen regelen, maar koos in de onderhandelingen met andere fracties en ook met adviserende ambtenaren uiteindelijk eieren voor zijn geld. Na een schorsing van een kwartier vonden de partijen een compromis. Een keer per jaar zijn de voorrij- en verwerkingskosten van grof afval aan huis voor minima en mensen in de WMO, die niet zelfredzaam zijn, gratis.
Kosten
De VVD, bij monde van fractievoorzitter Guiseppe Noteborn, wendde zich direct tot wethouder Manon Fokke (PvdA) en vroeg zich af wat dit de gemeente Maastricht wel niet gaat kosten. Moeten er nu nieuwe wagens aangeschaft worden?
Misbruik
Bennie van Est waarschuwde dat van deze regeling, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, misbruik wordt gemaakt van de zwakkeren in onze samenleving. Buurman A valt binnen de groep voor minima en mensen in de WMO, die niet zelfredzaam zijn, en wordt daarom door buren overladen met grofvuil dat bij A toch gratis wordt opgehaald. Bennie van Est: “Een gevalletje van laat op de avond. Dan worden zaken er niet beter van”.
Luisteren
Wethouder Fokke leek niet blij met de motie, maar gaf aan dat zij voelt dat de raad iets wil in dit afvaldossier. “Een goede wethouder luistert naar de raad. Het gaat de gemeente inderdaad geld kosten, maar dat is dan niet anders”.
Uitvoering
Tegen het einde van het jaar zal de verantwoordelijk wethouder de Maastrichtse gemeenteraad informeren over de uitvoering, planning en kosten. De motie werd met 32 stemmen voor en 4 tegen aangenomen. De VVD, 50PLUS en FvD stemden tegen. Alle andere partijen steunden de motie.
