Inhoudsopgave
"Bedroevend". Zo betitelt fractievoorzitster Gabriëlle Heine van het CDA het antwoord van de wethouders Johan Pas (D66) en Hubert Mackus (CDA) op haar vragen. Heine wil - met beroep op een uitspraak van minister Mona Keijzer - weten of woonwagenbewoners in Maastricht op hun erf voor opa en oma of voor kinderen een woning mogen bijbouwen. Of de gemeente daaraan wil meewerken?
OPINIE
Het antwoord 'nee' van de wethouders is net twee dagen oud en Heine heeft, samen met Jo Smeets van Maastricht van Nu, meteen vervolgvragen gesteld. "De beantwoording op onze eerdere set vragen vinden wij bedroevend, gezien er enkel een nee wordt gegeven zonder verdere onderbouwing."
En zo'n - volgens haar - niet onderbouwd antwoord, pikt Heine niet. Ze vraagt de wethouders contact op te nemen met Den Haag en te kijken wat lokaal wel mogelijk is. Hup, aan de slag!
Dualisme
Het is niet de eerste keer dat Heine de strijd aanbindt met het college en ook met haar 'eigen' CDA-wethouder Hubert Mackus. Heine schrijft 'dualisme' met gouden letters. Ze kan daarbij fel zijn, ook richting haar 'eigen' wethouder Hubert Mackus. Ze vindt het juist dat de raad zich ook met details van uitvoering bemoeit, als daar reden toe is. Haar mede-raadsleden van het CDA zijn vaak wat rustiger in hun toonzetting.
Ramkoers
Ook in de kwestie rond de 'afgezaagde balk' gaat Heine er vol in tegen met name de eigen wethouder Hubert Mackus. Mackus volgt de lijn van de ambtenaren, die vrezen dat monumentaal Maastricht aan de Hunnen is overgeleverd als de strijd om de balk niet principieel wordt uitgevochten voor de rechter. Heine vindt die ramkoers vanuit de gemeente onbegrijpelijk, zeker gelet op alle fouten die de gemeente zelf heeft gemaakt.
Cliëntelisme
Heine beschouwt het opkomen voor mensen en ondernemers die volgens haar in de verdrukking dreigen te komen als raadswerk pur sang. En zeker geen cliëntelisme. Of het nu gaat om staand drinken voor Café Zondag, over verruimde mogelijkheden voor de inrichting van Meubelboulevard Pans aan de Cabergerweg, de marktkooplui die een elektrische bus moeten aanschaffen, gratis parkeren voor mantelzorgers, kinderkrant JONG043, de MTB (waarin ze zich peilsnel verdiepte).

Lijsttrekker
Heine wordt lijsttrekker voor het CDA in Maastricht, met Hubert Mackus als 'running mate' en wethouderskandidaat.
Debater
Heine is voor het CDA een keiharde werker. Als fractievoorzitter, in de partij, in de gemeenteraad. En als er folders rondgebracht moet worden, staat ze vooraan om de grootste stapel in ontvangst te nemen. Maar ze is veel meer dan een harde werker: ze is in staat om zich in de kortst mogelijke tijd te verdiepen in onderwerpen, zoals ze bij de MTB liet zien. Ze is ook een scherpe debater, die uiteraard haar eigen verhaal helder kan brengen, maar ook in een spontaan debat makkelijk overeind blijft. Of ze zich nu moet verdedigen, of dat ze zelf voor de aanval kiest. De talentenscouts van het landelijke CDA zullen haar zeker op het vizier hebben. Heine is een politiek talent.
Macht
Vraag is echter of Heine ook echt durft door te pakken, als het gaat om de vraag wie in Maastricht de baas is. Kijk naar de kwestie met de afgezaagde balk, waarin ze haar wethouder zo scherp de maat neemt, dat ze niet meer terug kan zonder gezichtsverlies. Bepaalt de raad hoe het verder gaat in dit dossier, de wethouder of zijn het toch de ambtenaren die de feitelijke macht hebben? Als de wethouder achter de schermen een beroep doet op de coalitiediscipline, voegt zich fractievoorzitter Heine hier dan in? Of overtuigt ze de raad dat niks mis is met gezond boerenverstand? Dat er meer is dan procederen op kosten van de belastingbetaler voor een stuk balk die je nooit meer ziet?
Den Haag
Kortom: blijft het bij kritische woorden voor de bühne, of heeft Heine het lef en de hardheid die ze ook nodig zal hebben als ze later een keer gepolst gaat worden voor Den Haag.

