Inhoudsopgave
Lintjesregen 2025. We reden achter de blauwe Mercedes van de burgemeester aan, op weg naar zeven steunpilaren van de Maastrichtse samenleving.
Zeven lintjes en zes adressen staan er op het programa. We beginnen in Limmel, in het gebouw van de Evangeliegemeente De Deur. Stipt 9.30 uur is Wim Hillenaar al begonnen. We zijn te laat voor de intro, maar horen hem nog net de magische woorden uitspreken: "...dat het Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft behaagd, om mevrouw Miriam Limpens te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau." Hillenaar legt uit dat er in de envelop nog een uitnodiging zit voor morgen voor het programma op Koningsdag in het Theater, waar iedereen die ooit een lintje heeft gekregen in Maastricht elk jaar welkom is. Applaus, felicitaties en de burgemeester is en route naar het volgende adres.
Kinderen blij maken
"Iech bin verpópzak", zegt Nic Vreuls in een statig kantoorpand aan de Lambertuslaan 7b. In één adem voegt hij toe: "Ik doe het niet alleen." Als de burgemeester uitgespeld is, zegt Vreuls: "Kinderen blij maken is het mooiste dat er is. Zeker als het om kinderen gaat die wat minder geluk in hun leven hebben. Het allermoeilijkste is om aan kinderen te zeggen dat de geplande ballonvaart toch niet door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat de piloot de weersomstandigheden toch te gevaarlijk vindt." Vreuls maakt van de gelegenheid gebruik de burgemeester uit te nodigen als begeleider een keer een ballonvaart mee te maken. "Ik heb het genoteerd", zegt Hillenaar.
Eerst mijn vrouw
Op naar de Veulenerbank. Van 10.27 tot 10.42 uur is het rondreizend gezelschap bij Gid van Schijndel. Achter zijn naam staat op het routedocument niet LON, maar RON. Een afkorting voor de intimi: Van Schijndel wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Als de burgemeester dat onthult, volgt links en rechts een 'wow' in de woonkamer van Van Schijndel. Van Schijndel is vandaag de enige Maastrichtenaar die Ridder wordt. "Het is inmiddels wel duidelijk waarom we hier zijn", trapt Hillenaar zijn speech af. Wat volgt is een overzicht aan Van Schijndels belangeloze inzet voor de samenleving. Bij het programma 'Kern met pit', bij het CNME, stichting De Jeker en bij MVV. "Dat laatste zal wel geen gemakkelijke klus zijn geweest", zegt de burgemeester met een knipoog. Ook Van Schijndels eerste reactie is: "Iech bin verpópzak. Volgens het protocol moet ik eerst de koning bedanken, maar ik bedank toch als eerste mijn vrouw." Hillenaar: "Ik zal het overbrengen aan de koning."
Verenigingsmens in hart en nieren
Dan naar 'De Pepel', zoals iedereen hem in Wolder kent. Aan de Tongerseweg 400 in de Harmoniezaal Wilhelmina. Het zaaltje is afgeladen vol. Ron Pepels, verenigingsmens in hart en nieren. Betrokken bij Leonidas, de carnavalsvereniging, de hierezitteing en de dameszitting, stichting Aangenaam. "Hier staat een gangmaker. Een fulltime Woldenaar", vat de burgemeester het samen. Pepels zelf houdt het kort. "Zonder al deze mensen zou het niet mogelijk zijn om ook maar iets te organiseren."
Een overval
Door naar Petra Pauwels, die thuis zit en van niets weet. Als de burgemeester aanbelt, vraagt hij op een gegeven moment: "Mag ik u de nederige vraag stellen of ik binnen mag komen?" Uiteraard. "Dit is echt een overval", zegt Petra Pauwels. Ook Pauwel zit al haar hele leven in de muziek. "De personificatie van de slogan "Samen Wilhelmina zijn". De laatste stop wacht.
Oranjebitter
We gaan op bezoek in het verenigingsgebouw van de vermaarde Maastrichtse Verkenners Band. Hier niet één maar twee lintjes. Voor de broers Maurice en Gaston Garnier. Het geeft Hillenaar de uitgelezen kans om verrassend uit de hoek te komen met het tweede lintje. "Ja, ik ben de beroerdste niet", breekt hij de spanning. Waarna hij Maurice naar voren roept. Uit de toespraken wordt duidelijk dat zonder de Garniertjes de Maastrichtse Verkenners Band niet marcheert. Hier Oranjebitter. In mini-hardcups. En welverdiende koffie voor de burgemeester die hij eigenhandig alvast maar even tapt.

