Doorgaan naar artikel

Johan Pas haalt na twintig jaar D66 kroonjuweel binnen

Felicitaties voor Johan Pas van partijgenoot Paul van de Kandelaar.

Inhoudsopgave

Wethouder Johan Pas haalde dinsdagavond tegen middernacht de buit binnen. Hij kreeg een royale meerderheid voor zijn huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs in Maastricht. Na meer dan twintig jaar stilstand gaat de stad 140 miljoen euro investeren in de bouw van drie nieuwe scholen en de uitbreiding van één. Pas slaagde gisteravond waar vele wethouders voor hem dat niet lukte. Daarmee haalde de D66-onderwijswethouder voor zijn partij de hoofdprijs binnen: "Ik ben ongelooflijk trots dat we dit bereikt hebben."

De coalitie inclusief oppositiepartij GroenLinks stemde voor het raadsvoorstel. Dat leverde - in de woorden van burgemeester Wim Hillenaar - een carnavaleske meerderheid op van 22 tegen 11 stemmen.

Verantwoordelijkheid
De kaarten waren op voorhand al geschud. Jos Boelen van de Seniorenpartij refereerde aan het coalitieakkoord, waarin is afgesproken dat ook Maastricht-West een brede school krijgt. Hij had het over bestuurlijke verantwoording nemen. Daarmee doelde hij op de weerstand bij met name het Sint-Maartenscollege tegen de verhuizing van die school naar de andere kant van de Maas, naar de Eenhoornsingel. Boelen: "Maastricht-West heeft een brede school hard nodig. Dat is van groot sociaal-economisch belang voor West. Voor de ondernemers, de leefbaarheid. In Maastricht-West groeit het aantal leerlingen alleen maar."

Vakmensen
Boelen nam namens zijn partij ook verantwoordelijkheid voor de keuze om de technische havo, het vmbo en het speciaal voortgezet onderwijs samen te brengen in één locatie aan de Bemelergrubbe. Omwonenden vrezen overlast als daar straks meer dan 1600 leerlingen samen les krijgen. Boelen: "We hebben de vakmensen die daar worden opgeleid hard nodig."

Onderwijs-segregatie
Jules Ortjens van Volt was om een heel andere reden tegen zo'n grote vmbo-school op één locatie. Ortjens: "Daarmee zorgen we voor onderwijssegregatie in een stad die landelijk al op plek drie staat als het gaat om segregatie. De ene Maastrichtenaar spreekt de andere niet. Er zit geen sociale strategie achter dit huisvestingsplan voor de scholen. Er is alleen gekeken naar de financiën en naar de vraag waar er plek is."

Monopolist
Ortjens: "Dit gaat niet alleen over onderwijs maar ook over zorg. Als we het dan toch hebben over geld, weten we dat segregatie nog veel meer gaat kosten. Dit is deel van een veel breder systeemprobleem, waar de gemeente niet veel aan kan doen. Het LVO is monopolist, zeker in de grensstreek. Dit is een falend systeem."

Opknippen
De andere oppositiepartijen drongen aan op het opknippen van het plan. Goedkeuring voor alle onderdelen waar iedereen voor staat te juichen, on hold zetten en nader onderzoek doen naar met name de verhuizing van het Sint-Maartenscollege en de vestiging van de vmbo-school aan de Bemelergrubbe. Jack van Gelooven van de SP: "Waarom die haast. We hebben het hier over een plan voor de komende dertig, veertig jaar."

Verloren
Stevige kritiek was er ook op het gevoerde participatie-traject. Harry Schouten van GroenLinks: "Ik vrees dat we veel burgers verloren zijn in dit debat. Wat ons betreft heeft het college een ereschuld naar alle belanghebbenden om goed naar hun zorgen te kijken."

Verschil
Wethouder Pas legde uit dat hij een verschil maakt tussen informeren en het participatietraject. "In november vorig jaar hebben we iedereen gelijktijdig geïnformeerd. Dat betrof de keuze voor de locaties. Nu die keuze is bevestigd door de raad, gaat het participatietraject van start. Dat werk begint nu pas."

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen


Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden