Inhoudsopgave
Kat Jony moet teruggegeven worden aan Rick. De voorzieningenrechter mr. W.J.J. Beurskens in Maastricht deed uitspraak in een opmerkelijke zaak tussen de ex-geliefden Rick en Ashley, waarover De Nieuwe Ster al eerdere berichtte. Centraal stond de vraag van wie de kat Jony nu werkelijk is en wat er na een misgelopen ruilafspraak moest gebeuren.
Rick en Ashley hadden drie jaar een relatie en woonden samen bij Rick thuis. Beiden kochten zelf een ragdoll. Ashley kocht Kensi en Rick kocht Jailey. Moederkat Jailey kreeg eind 2023 een nestje, waarvan Jony het enige kitten was dat bleef. Na de breuk, eind oktober 2024, verbleven de katten aanvankelijk, met wederzijdse instemming, bij Rick.
Jony ruil met Bonnie
Enkele maanden geleden, toen Ashley haar katten terug wilde hebben, ontstond er een conflict. Over het eigendom van Kensi en Jailey waren ze het wel eens, maar beiden claimden Jony. Er werd een ruilafspraak gemaakt. Rick zou Jony aan Ashley geven en Ashley zou voor Rick een nieuwe kat, Bonnie, kopen. Bonnie zou dan definitief bij Rick blijven. Ashley kocht inderdaad Bonnie, bracht hem ’s middags naar Rick, maar diezelfde avond nam ze Bonnie alweer mee naar huis en paste de registratiegegevens niet aan. Rick bleef daarom achter zonder zijn beloofde kat, dan wel Jony.
Wie was eigenaar?
Rechter Beurskens keek allereerst naar het eigendom van de katten. Volgens het Burgerlijk Wetboek zijn dieren geen gewone spullen, maar gelden grotendeels dezelfde regels als voor roerende zaken. Uit de koopovereenkomst voor Jailey bleek dat alleen Rick deze kat had gekocht. Daarmee werd ook bepaald dat Rick in juridische zin de enige eigenaar van Jailey én dus van kitten Jony is. Ashley beriep zich echter op het feit dat zij kosten had gedragen voor de verzorging van de katten en daarom mede-eigenaar was. Dit werd door de rechter verworpen onder andere omdat Ashley dit onvoldoende kon onderbouwen.
Kattenregistratie levert geen eigendom op
Cruciaal blijkt te zijn dat registratie van katten (zoals bij MyCats of BackHomeClub) niet automatisch tot eigendom leidt. Alleen feitelijke overdracht met een rechtsgeldige reden (zoals koop of ruil) is bepalend, aldus de rechter.
Ruilovereenkomst
Uit de WhatsApp-berichten tussen Rick en Ashley concludeerde de rechtbank dat er daadwerkelijk een ruilafspraak was gemaakt. Rick zou Jony aan Ashley afstaan, Ashley zou Bonnie aan Rick geven. De bedoeling was dat deze katten van eigenaar zouden wisselen. Ashley hield zich echter niet aan deze afspraak, omdat ze Bonnie dezelfde dag weer ophaalde en de registratie niet aanpaste. Hierdoor mocht Rick de overeenkomst buitengerechtelijk ontbinden en moet Ashley Jony weer aan Rick teruggeven.
Kosten
Om te zorgen dat Ashley zich aan het vonnis houdt, is Ashley een dwangsom opgelegd van maximaal 6.000 euro op. Beide partijen betalen overigens hun eigen proceskosten. Ashley moet binnen veertien dagen kat Jony, inclusief stamboom en dierenpaspoort, aan Rick teruggeven en zorgdragen voor correcte registratie van Rick als eigenaar van Jony. Anders volgt verbeurte van de opgelegde dwangsom.

