Inhoudsopgave
De Universiteit Maastricht werkt niet mee aan een lezing in een van haar gebouwen van de Joodse student Shabbos Kestenbaum, waarin hij zijn visie geeft op het Israëlisch-Palestijnse conflict. De joodse studentenvereniging IJAR Maastricht had de lezing van de oud Harvard-student georganiseerd.
De universiteit heeft besloten om komende tijd zeer terughoudend te zijn in het toelaten of faciliteren van bijeenkomsten met een sterk politiek karakter en met externe sprekers over de situatie in Gaza/Israël. Zij wacht eerst de uitkomsten af van het onderzoek naar de gang van zaken rond de vroegtijdig beëindigde bijeenkomst op 12 maart. Dat ging om een lezing van Rawan Osman, die door Free Palestine-activisten werd verstoord.
Stopzetten
Een woordvoerder van de universiteit: "Die bijeenkomst heeft laten zien dat de universiteit op die avond de veiligheid onvoldoende kon borgen, hetgeen geleid heeft tot een vroegtijdig stopzetten van de lezing. De uitkomsten van het onderzoek zullen meer inzicht bieden in de stappen in de aanloop naar de bijeenkomst en de gebeurtenissen tijdens de avond zelf. Deze informatie helpt om het bestaande beleid tegen het licht te houden waarmee de UM de veiligheid en een goed verloop van dergelijke bijeenkomsten kan waarborgen."
Spijtig
De UM: "Het is spijtig dat we deze terughoudendheid in het faciliteren van bijeenkomsten moeten betrachten. De veiligheid van onze studenten, medewerkers en gasten staat echter voorop. Verzoeken om het beschikbaar stellen van een ruimte of andere faciliteiten zullen steeds afzonderlijk beoordeeld worden. Zodra over de uitkomsten van het onderzoek besloten is, zal het College van Bestuur daarover berichten."
Ernst de Reus, voorzitter van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge Limburg, is gebeld door bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de UM dat de lezing niet door kon gaan.
Cultureel
De Reus: "Er wordt een onderscheid gemaakt tussen politieke lezingen en culturele lezingen. Maar als Free Palestine vervolgens een lezing over de Nakba een culturele lezing noemt, dan is dat natuurlijk toch een politieke lezing. We zien dat pro-palestijnse activiteiten bij de universiteit wel doorgaan. Ik vraag me af hoe evenwichtig het beleid is van de universiteit."
Privilege
De Reus: "Begin deze week vond een lezing plaats over kunst en verzet in ‘Palestina’. In de week daarvoor werd een documentaire over de Nakba vertoond en is er ook nog een ‘open assemblee voor Palestina’ aangekondigd in de door de universiteit beheerde Tapijnkazerne. Aansluitend op het assemblee volgt een bijeenkomst voor ‘demonstranten in Turkije’. Hoe apolitiek wil je het hebben? Daarnaast geniet FPM het privilege kantoor te houden in een van de gebouwen van de universiteit."
Advocaat
Aan het onderzoek dat de universiteit laat uitvoeren naar de verstoring van de lezing van Rawan Osman, werkt De Reus niet mee. "We hebben gevraagd een onderzoeker te benoemen die ver weg staat van ons en van de universiteit. De universiteit heeft gekozen voor Gregoor van Duren, die als advocaat in het verleden voor de universiteit heeft opgetreden."
De NIHS-Maastricht kijkt samen met IJAR nog of een alternatieve locatie voor de lezing gevonden kan worden.

