Inhoudsopgave
De kortgedingrechter mr. W. Beurskens gaat zich de komende dagen buigen over wie de eigenaar is van de ragdoll katten Jony en Bonnie. Ashley en Rick vechten, ieder voor zich, in de Maastrichtse rechtbank om de eigendomsrechten. Kosten noch moeite worden gespaard in deze 'katten-oorlog'.
Rick en Ashley woonden ongeveer drie jaar als partners samen in het huis van Rick. Rick had al een ragdoll, Jailey. Ashley nam haar kat Kensi mee. Uit Jailey werd Jony geboren. Alles was pais en vree, tot de relatie in oktober 2024 strandde.
Zeven maanden
Ashley vertrok, maar de katten Kensi en Jony bleven nog zeven maanden in de woning van Rick. Volgens Rick was hij al die tijd nog on speaking terms met Ashley. Ashley heeft daarover een iets afwijkende mening. Volgens haar ging het goed tot het moment dat zij een nieuwe relatie kreeg. Bovendien wilde Ashley haar katten Kensi en Jony na verloop van tijd terug hebben.
Jony
Maar Jony is een ander verhaal. Jony is een kitten van Jailey, de kat van Rick. Dus claimt Rick het eigendom van Jony. Ashley betwist echter het eigendomsrecht van Rick met betrekking tot Jony.
Alleen zijn
Tijdens de schorsing van de zitting legt Rick uit: “Na het beëindigen van onze relatie hadden wij nog goed contact. De katten Kensi en Jony waren 7 maanden gewoon bij mij thuis. De kat Jailey kan niet goed tegen alleen zijn en daarom lieten wij Kensi en Jony gewoon bij mij thuis bij Jailey. Maar op een bepaald moment begon Ashley erop aan te dringen dat ze “haar” katten mee naar huis mocht nemen. Over Kensi kan ik duidelijk zijn. Die was en is van Ashley. Maar Jony, is een kitten van mijn kat en dus is gewoon van mij.”
Vierhonderd euro
Ashley bracht tijdens de rechtszitting in dat ze maandelijks vierhonderd euro overmaakte naar Rick voor de verzorging van de katten, maar dat Rick dit geld kennelijk niet gebruikte om de katten te verzorgen, maar wellicht om andere dingen. Rick bevestigt dat hij maandelijks vierhonderd euro kreeg, maar dat dit geld was voor het inwonen bij Rick en de normale huishoudelijke kosten.
Voorstel Ashley om uit de impasse te komen
Om uiteindelijk uit deze impasse te komen kwam Ashley met een voorstel.
Ashley zou een nieuwe ragdoll, Bonnie, kopen voor Rick en Rick zou dan Jony en Kensi meegeven aan Ashley, Eind goed, al goed… zou je zeggen. Maar niets bleek minder waar. Rond 8 mei van dit jaar nam Ashley Kensi en Jony, met instemming van Rick, mee naar huis. Rick: “Ik wilde van de onenigheid af zijn. Bonnie zou over een week komen en ik had dan rust.”
Bonnie
Bonnie arriveerde inderdaad op 15 mei, rond het middaguur. Geheel conform afspraak en Jailey had weer een maatje thuis. Ashley: “Ik heb die dag een paar keer telefonisch geprobeerd te informeren hoe had met Bonnie was. Ik kreeg echter geen contact met Rick. Rond 19.30 uur ben ik toen naar de woning van Rick gegaan en trof Rick niet thuis aan. De katten Jailey en Bonnie werden volgens mij aan hun lot overgelaten. Bonnie zag er slecht uit. Zijn pootjes waren door en door nat. Daarop heb ik Bonnie mee naar huis genomen. Het was voor mij duidelijk dat Rick Bonnie niet goed verzorgde”.
Kosten
Een ragdoll kost tegenwoordig, volgens Ashley, gemiddeld 1250 euro. Tijdens de coronacrises was dat duurder, zo rond de 2000 euro. Op internet wordt de prijs geschat tussen de 850 en 1500 euro. Bedenk daarbij dat het gemiddelde uurloon van een advocaat ook al snel 200 euro is.
Dwangsom
Raadsman mr. Ramon Ramakers eist nu namens zijn cliënt Rick, dat Jony onmiddellijk wordt teruggegeven met een dwangsom van 10.000 euro en 500 euro per dag wanneer daaraan niet voldaan wordt, en met een maximum van 25.000 euro. Mocht Jony volgens de rechter niet teruggegeven hoeven worden, dan wil Rick dat Bonnie terugkomt.
Bodemprocedure
Mr. Mark Harten van Weski Advocatuur in Rotterdam zag dat, namens Ashley, allemaal heel anders. Ashley heeft een paar dagen geleden haar raadsman in de arm genomen. Na het bestuderen van de zaak en de vorderingen van Rick, kwam hij met een pleidooi van acht pagina’s. Het belangrijkste tegenargument van de advocaat is dat deze zaak zich niet leent voor een kortgeding. Dit dient uitvoerig onderzocht te worden en behandeld te worden in een bodemprocedure. Volgens Rick is dat zuiver een poging om tijd te winnen.
Eigendom
Volgens de rechter is een belangrijke vraag in deze zaak waar men juridisch kan vaststellen wie de eigenaar is van een kat? Dat is moeilijk, zo niet onmogelijk. Er zijn diverse sites waar je je kunt aanmelden als zijnde de 'eigenaar' van een kat, bijvoorbeeld Mundikat Mycats. Maar ben je dan ook de eigenaar? Jony en Bonnie zijn daar kennelijk aangemeld door Ashley, maar Mycats is geen overheidsinstelling vergelijkbaar met het kadaster. Iedereen kan daar een kat laten registreren als hij het nummer van de chip van de kat weet. Dat maakt echter degene die de melding doet, in juridische termen, nog geen eigenaar.
Standpunten komen niet nader tot elkaar
Rechter Beurskens informeerde uiteraard of beide raadsmannen al met elkaar hebben gesproken om tot een vergelijk te komen. Het gaat immers tussen twee partijen en er zijn twee katten in het spel, dus wellicht zijn daar mogelijkheden. Zelfs een schorsing van een kwartier bood geen soelaas. Mr. Harten kwam wel met een voorstel, maar dat werd binnen 30 seconden verworpen door mr. Ramakers in overleg met Rick.
Uitspraak over 14 dagen
Nu is het laatste woord aan rechter Beurskens. Als Jony terugkomt na deze uitspraak is Rick tevreden. De vraag is echter of de tegenpartij dan ook tevreden zal zijn. Een bodemprocedure zal dan wellicht volgen.
En de katten?
In afwachting van een uitspraak zitten de katten, Kensi, Jony en Bonnie, inmiddels volgens Ashley doodziek door een virusinfectie, samen bij haar. Rick voelt zich daar niet verantwoordelijk voor, want toen de katten bij hem werden opgehaald was geen enkele kat ziek. Mocht Jony en/of eventueel Bonnie toch aan Rick worden toegewezen, dan gaan zij op zijn kosten in quarantaine om moeder Jailey te beschermen.
