Inhoudsopgave
Door: Rob Meurders
Met een zenuwachtige druk op de knop ‘send’ verstuurde de burgemeester zijn mail. Het idee was goed, het idee was leuk, maar je weet maar nooit hoe in de Maastrichtse gemeenteraad dingen vallen, dat wist hij ondertussen al. Het rommelde al een tijdje in het stadhuis. In de pers en op social media rollebolden raadsleden over elkaar heen en de sfeer in de raadszaal was regelmatig te snijden.
Hij had al veel gesprekken over samenwerken gevoerd en plannen bedacht om de samenwerking te verbeteren maar die werden meestal afgeschoten door de volksvertegenwoordigers. Maar dit plan daar konden ze toch niet tegen zijn. Met wat hulp van externe adviseurs had hij het plan uitgewerkt en zo geschreven dat niemand zich te kort gedaan zou voelen. ‘Wij komen tezamen’ had hij als werktitel bedacht en nu dus verstuurd.
Met zestien partijen in de gemeenteraad natuurlijk geen kattenpis om iedereen tevreden te stellen met zijn of haar rol in het kerstspel ‘veur ut volk vaan Mestreech’. Na lang schuiven met de rollen was de burgemeester er met zijn adviseur Peter Noten van 't Mestreechs Volleks Tejater uit gekomen, hier kon toch niemand problemen mee hebben? Vanaf het begin was het iedereen duidelijk dat CDA'er Jan Janssen als ‘oud toeker’ de verhalenverteller zou worden. Maar het was ook duidelijk dat de grootste partij de belangrijkste rollen moest krijgen.
Dus was de Seniorenpartij de aangewezen club om Jozef, Maria en het kindeke Jezus te leveren. De rollen van de oplettende herders waren bestemd voor Partij Veilig Maastricht, Forum voor Democratie en Maastricht van Nu. De os en de ezel gesneden koek voor de partij van de dieren en de schapen was toch zeker iets voor de mannen van GroenLinks. Kitty Nuyts natuurlijk de rol van engel, de burgemeester zag haar al voor zich in de engelenjurk van Annemarie. De jongens van Volt kregen de rol van de Europese ster van Bethlehem, alles met innovatieve led-lampjes natuurlijk. De Liberalen kregen goud, wierook en mirre in de handen gedrukt als de drie wijzen uit het oosten.
En de raadsleden van de PvdA, 50+ en de SP mochten het engelenkoor vormen en hun helder klanken door het stadhuis laten klinken. De raadsleden van SAB en M:OED zouden in Dickenskleding bij de ingang staan om de publieksvriendelijke ontvangst te doen. D66 zou met ondersteuning van een aantal leden van ‘De Greune’ uit Wolder het orkest vormen want ‘die wilden ook wel eens gehoord worden’ was het grapje geworden aan de voorbereidingstafel. Rond... niets meer aan doen.
Het mocht wat kosten om de lieve vrede te herstellen in de Maastrichtse gemeenteraad. Er werden er in Antwerpen historische kostuums gehuurd. De mannen van het Tempeleers-magazijn timmerden en verfden alle decorstukken, alles dik en stevig want het moest tegen een stootje kunnen. Eric Jaspers zou het licht en geluid en attributen gaan verzorgen. Met twee repetitie-avonden moest het kerstspel er wel inzitten had de regisseur besloten. Dus waren de agenda’s van alle raadsleden alvast geblokt zodat ‘volle agenda’s’ geen roet in het eten kon gooien.
B&W zouden zich bescheiden opstellen had de burgemeester besloten, de raad moest ‘shinen’. Hij zou op de achtergrond met wethouders en de bodes van het stadhuis de catering verzorgen. Woensdag 23 december van twee tot acht zou het volk van Mestreech langs mogen komen in het stadhuis om het spel van pais en vree te komen aanschouwen, de persberichten en uitnodigingen lagen al klaar.
‘Send’... Na vijf minuten verscheen er al de eerste reactie in de mailbox van de burgemeester. De Partij voor de Dieren: ze deden niet mee aan dit soort dieronvriendelijke exploitatie van dieren. Nadat de burgemeester had uitgelegd dat er geen dieren zouden mee doen maar dat zij zelf de dieren mochten spelen was het hek helemaal van de dam. Ze gingen zich toch zelf niet belachelijk maken, verkleed als os en ezel. Geen denken aan.

Ping: mail van Kitty Nuyts; ze had toch liever de rol van Maria als moeder van de Maastrichtse gemeenteraad. Ze had er geen behoefte aan om boven de partijen te staan of te hangen.
Ping: mail van de SP; omdat men een principiële voorstander was van de scheiding tussen kerk en staat deden ze niet mee aan de ongetwijfeld goed bedoelde initiatief.
Ping: mail de Partij Veilig Maastricht; als leverancier van een wethouder voelden ze zich toch wat onderbedeeld met de rollen als herder. Of er geen betere rollen voor hun beschikbaar waren.
Ping: mail van de PvdA; belachelijk om hun in het koor te zetten. Ze hadden decennia Maastricht bestuurd en om ze nu in het koor te zetten en die van GroenLinks wel een rol te geven? Nee, als het zo moest dan deden ze niet mee.
Ping: mail van GroenLinks; ze voelden zich vereerd om als bestuurspartij deel te mogen uitmaken van de Mestreechse kerststal, maar dat hun toekomstige partners van de PvdA weggezet werden in het koor viel verkeerd. Of samen als schapen of niet.
Ping: mail van de VVD; ze voelden zich vereerd met hun rollen die volledig het liberale gedachtengoed uitstraalde, goud, wierook en mirre precies waar ze voor stonden. De stad rijkdom brengen.
Ping: mail Jan Janssen; geweldig, sjoen, manjefiek initiatief, compleminte!
Anderhalf uur na zijn eerste ‘send’ zonk de burgemeester de moed al in zijn schoenen. Zes afmeldingen, ontevreden raadsleden aan de lijn met in hun ogen een verkeerde rol. Hij hoefde zijn hoofd maar even buiten de deur van de kamer in het stadhuis te steken of het ene na het andere raadslid sprak hem aan over de verdeling van de rollen in het spel en of hij daar toch nog eens naar wilde kijken. De wanhoop sloeg pas echt toe toen er een mail kwam met de vraag of er ook veganistische worstenbroodjes konden komen?
Vrij snel nadat Sinterklaas Maastricht had verlaten, heeft de burgemeester de stekker eruit getrokken. Dan maar weer gewoon alleen een paar kerstbomen buiten het stadhuis en maar hopen dat het vanaf 18 maart 2026 beter gaat.
'Wij komen tezamen, onder 't sterreblinken'