Inhoudsopgave
De in Amerika zeer invloedrijke joodse spreker Sjabbos Kestenbaum heeft dinsdagavond op een geheime locatie in Maastricht zijn lezing gehouden over het Israëlisch-Palestijns conflict en over zijn kijk op de positie van de joden in de publieke opinie. De universiteit verbood dat de lezing werd gehouden in een van haar gebouwen.
Kestenbaum (25) heeft geen goed woord over voor de motivering van de universiteit die besloot om komende tijd zeer terughoudend te zijn in het toelaten of faciliteren van bijeenkomsten met een sterk politiek karakter en met externe sprekers over de situatie in Gaza/Israël.
Unfit
Kestenbaum: "In een academisch instituut draait het juist om het debat. Om free speech, de vrijheid van meningsuiting. Welke studenten leid je op als je zegt dat lezingen die je niet welgevallig zijn naar buiten de campus dirigeert? Die studenten krijgen dan een wel heel eenzijdig wereldbeeld, kunnen later niet tegen harde inhoudelijke kritiek, omdat ze nooit geleerd hebben daarmee om te gaan. De universiteit moet het vrije debat juist beschermen. "She's unfit to lead in the academic world", concludeerde Kestenbaum. Hiermee doelde hij op Rianne Letschert, bestuursvoorzitter UM. "Daarom zitten we vanavond niet op de campus, maar hier."
CEO's
Kestenbaum: "Steeds meer CEO's in Amerika willen geen afgestudeerden van Harvard meer omdat ze niet tegen kritiek kunnen. En bedenk: Harvard heeft niet het monopolie op intelligentie. Dat is het beeld dat ze graag in stand houden: het klopt totaal niet en dat wordt steeds duidelijker. Harvard was decennia het gouden ticket naar een veelbelovende toekomst, maar de universiteit is moreel failliet. De herverkiezing van Trump heeft er alles mee te maken. De mensen zijn het elitism beu. Ze vertrouwen de academische wereld niet meer. De aantallen studenten aan Harvard zakken. Het is goed dat Trump de subsidies aan Harvard aanpakt. Waarom 9 miljard aan overheidscontracten geven aan een universiteit die 54 miljard dollar omzet? Niet omdat het onderzoek zo excellent is, want dat is het niet."
Witte Huis
Kestenbaum is niet de eerste de beste spreker. Twee weken geleden was hij nog in het Witte Huis. Hij heeft gesproken op conventies van de Republikeinse partij. Hij staat in de adresboekjes van de grote televisiezenders zoals bijvoorbeeld CNN in Amerika. Hij geeft over de hele wereld lezingen. Zijn overstap naar Trump? "De Democraten doen niets voor ons. Die hebben altijd massaal de steun van 6,5 miljoen joden in Amerika gehad, dat was een zekerheid. Waarom zou je dan toezeggingen doen of rekening met ons houden? Ook nu doen ze niets, bang om andere kiezersgroepen voor het hoofd te stoten."
Herenhuis
In Maastricht kon de organisatie van de lezing, de joodse studentenvereniging IJAR, geen officiële locatie voor hem vinden. Volgens IJAR wilde de gemeente geen gebouw beschikbaar stellen, net als de universiteit dat niet wil. Ook gebruikelijke commercieel te huren locaties die werden benaderd wilden de joodse spreker niet ontvangen. Het werd een groot herenhuis, in het centrum van Maastricht. In een grote leeggeruimde kamer stonden ongeveer 40 stoelen.
Uithalen
Kestenbaum toonde zich een begenadigd verteller. Veel snelheid in zijn manier van spreken, veel humor ook, hij kreeg de lachers geregeld op zijn hand. En vooral veel afwisseling tussen gematigde betogen en felle uithalen. Het werd meteen duidelijk waarom grote televisiestations hem graag in de uitzending willen hebben: hij kan met rake one-liners zijn standpunt in hapklare soundbites duidelijk maken.
Rechtszaak
Kestenbaum die met een groep juristen Harvard voor de rechter heeft gedaagd wegens discriminatie van de joodse studenten, maakte daarmee een nationaal debat los. Dat is al het eerste grote succes van die rechtszaak. Tegen zijn toehoorders in Maastricht zei hij: "Dat kunnen jullie hier ook doen. Jullie mogen geen debat meer houden in de universiteit? Begin een rechtszaak tegen de universiteit. Beïnvloed het nationale debat."
Wet
Volgens Kestenbaum moeten de joodse studenten niet alleen vechten bij de rechtbank, maar zich ook laten gelden op social media, in de reguliere media, op straat. "Houd protestmarsen, maar doe dat altijd vreedzaam. Volg de regels, houd je aan de wet. Chaos werkt tegen ons."
Morons
Kestenbaum: "In Nederland is er een grote silent majority, een stille meerderheid die niets moet hebben van the low iq morons (de randdebielen, red.) die schreeuwen dat we van de aardbodem moeten verdwijnen, die gebouwen bekladden, die hun gezicht verstoppen achter hun sjaals. Spreek die meerderheid aan. Daag ze uit om zich uit te spreken." Kestenbaum begrijpt ook niet dat de politie niemand arresteert van de Palestijnen als die weer gebouwen vernielen. "Houdt ze aan, breng ze voor de rechter. Dat is de enige manier om ze te bestrijden."
Hergroeperen
Op een vraag vanuit de zaal waarom de joden de strijd om de publieke opinie verliezen, erkent Kestenbaum dat de joden nu in de publieke opinie aan de verliezende hand zijn. "De vraag is wat we moeten doen. Ik vergelijk het altijd met de situatie in Duinkerken aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Churchill stuurde er niet meer mensen heen, maar haalde de soldaten van de stranden juist terug. Terug en hergroeperen. Een slag verloren, maar uiteindelijk de oorlog gewonnen."
Emotie
En die oorlog in de publieke opinie winnen, gaat niet met argumenten alleen. Volgens Kestenbaum wordt vaak het verkeerde verhaal verteld door de joden zelf. "Facts don't care about the feelings, feelings don't care about de facts", trapt hij zijn antwoord af. "We kunnen wel zeggen dat Israël de enige democratie in het midden-oosten is. Dat is een feit. We kunnen wel zeggen dat Israël een innovatief land is en wijzen op onze Intel-chips, op onze Nobelprijswinnaars. We kunnen zeggen dat we een vrcuhtbaar land van Israël hebben gemaakt, waar we onze eigen cherry-tomaten kweken. Dat we geen homo's van hoge gebouwen gooien, zoals Hamas doet in de Gaza. Dat maakt allemaal geen indruk op mensen die die feiten helemaal niet willen horen. Die alleen maar schreeuwen 'From the river to te sea, Palestine will be free'. Het gaat om emotie. We moeten ons emotioneel verbinden met de universele waarheden zoals andere mensen die ook voelen. Dat is bijvoorbeeld dat elk volk recht heeft op een eigen staat, Israël dus ook. De Nederlanders, de Amerikanen hebben recht op een eigen staat. En de Palestijnen dus ook. Dat is een universle waarde die iedereen begrijpt. Ik ben dan ook voorstander van een twee-staten oplossing. Geef de Palestijnen hun eigen staat. Dat vindt overigens ook een meerderheid van de Israëlische bevolking in de straat ook."
Goed en kwaad
Kestenbaum geeft nog een voorbeeld. "Amerikanen hebben een scherp en zuiver gevoel voor goed en kwaad, voor wat juist is en voor wat onrecht is. Ik heb een keer in een speech op televisie verwezen naar Georg Washington, de absolute legende van Amerika. Hij schreef in 1790 een brief aan de joodse gemeenschap die toen heel klein was in Amerika dat ze welkom waren, dat ze vrij waren om hun geloof te belijden en dat ze daarin beschermd zouden worden. Ik heb gezegd dat Georg Washington zich in zijn graf zou omdraaien als hij zou zien hoe aan de universiteiten zoals Harvard de joden worden gediscrimineerd. Hoe aan joodse studenten wordt gevraagd de classroom te verlaten, omdat de andere studenten zich oncomfortabel voelen als zij erbij zijn. Dat is een verhaal dat de Amerikanen emotioneel begrijpen. Dat komt aan."
Onderwijs
Kestenbaum ziet ook hoe er een avalanche, een lawine, van geld wordt ingezet vanuit Rusland, vanuit China, vanuit de arabische wereld om de publieke opinie te beïnvloeden in Amerika. "Dat geld gaat allemaal naar anti-democratische beïnvloeding en in het verlengde daarvan ook naar anti-Israëlische en anti-joodse opvattingen." Kestenbaum: "Daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. In Amerika zijn er veel rijke joodse lobby-organisaties, maar die doen veel en veel te weinig. Heel veel geld gaat op aan salarissen van de topmensen. Die verdienen ongelooflijke salarissen. Wat nodig is, is één gezamenlijke agenda. En die is dat we alles op alles moeten zetten om onze jeugd goed onderwijs te geven. Om ervoor te zorgen dat ze het verhaal van het jodendom en van Israël kennen. We moeten ervoor zorgen dat ze allemaal een keer naar Israël zijn geweest. We moeten ervoor zorgen dat ze de geschiedenis kennen, dat ze ons geloof kennen. Het begint bij de jeugd. Onze vijanden van nu hebben dat goed begrepen, die doen dat al. Hitler had dat begrepen: de jeugd is letterlijk de toekomst. De jongeren van nu zijn de leiders van morgen."
3000 jaar
Kestenbaum is overigens niet negatief over het joodse verhaal. "We zullen deze periode overkomen, omdat we dat al eerder gedaan hebben. Israël bestaat 3000 jaar en zal nog eens 3000 jaar bestaan. Ook in Nederland hebben joden de holocaust overleefd. Wat 7 oktober heeft gedaan, is dat de jongeren wakker zijn geworden. En ik kan zeggen: ze gaan ook niet meer slapen. 7 oktober, ik ben 25, was voor onze generatie de eerste dag in ons leven dat het bestaan van de staat Israël geen vanzelfsprekendheid leek. Daarvoor hadden we nog nooit stil gestaan bij de existentie van Israël. De laatste Intifida was van voor onze tijd. We waren in slaap gesust."
Trots
De oorlog winnen moet gebeuren in de klaslokalen, in het onderwijs. "Ik ben bij de grensovergang geweest bij Egypte, Israël, Gaza, waar Israëlische soldaten elke dag de weg vrijmaakten voor hulpkonvooien. Ik vroeg een jonge vrouwelijke soldaat van 19 hoe ze daarover dacht. "Ik heb een dubbel gevoel zei ze. Dit is goed en dus doe ik het, maar het voelt niet goed. Mijn neef is een van de hostages, een van de ontvoerden." Kestenbaum: "Dat zijn de verhalen waar we trots op kunnen zijn. Ik was bij het dorp van de Druzen in Noord-Israël waar twaalf kinderen die aan het voetballen waren werden gedood door een raket van Hezbollah. De ouders van het dorp kregen premier Netanyahu op bezoek en konden hem drie, vier minuten spreken. Ze hebben 's avonds een vergadering gehouden en uiteindelijk erover gestemd wat ze hem zouden zeggen. Weet u wat de uitkomst was? Ze besloten hem te vragen minstens 100 kinderen uit de Gaza naar Israël te halen voor de noodzakelijke medische zorg."
Envelop
Kestenbaum: "Na 7 oktober heb ik meteen het vliegtuig gepakt om naar Israël te gaan om te helpen. Op het vliegveld zag ik heel veel mede-reizigers, veel Israëlische vlaggen. Israëlisch gezang. Er kwam een meisje van 13 naar me toe. Ik kende haar niet en weet ook nu niet wie ze is. Ze overhandigde me een envelop met duizenden dollars. "Geef het aan iemand in Israël die het kan gebruiken. Ik zei dat ik de envelop niet kon aannemen. Ze stond erop. Dat zijn wij."
Keppeltje
Kestenbaum vindt ook dat de joden hun geloof met trots moeten uitdragen. "Draag je keppeltje", stop het niet weg. "Ik weet dat er veel joden op Harvard zijn die zich koest houden, hun identiteit verstoppen. Ze denken dat meebewegen met het bestuur van de universiteit ze de minste problemen bezorgt. Het is een verkeerde aanpak."
Reuzen
Over de actuele situatie in de Gaza is Kestenbaum ook uitgesproken. "Het leger moet nu doorzetten om Hamas met wortel en tak uit te roeien. Mijn broer heeft zich gemeld als vrijwilliger bij het leger. Hij was trots het uniform te mogen dragen. Dat voelt voor hem als een privilege: de joodse waarden verdedigen. Onze huidige generatie staat op de schouders van reuzen."




