Inhoudsopgave
De SP in Maastricht kwam deze week met een motie om een meldpunt voor vermoedens van bijstandsfraude bij Sociale Zaken Maastricht-Heuvelland per direct te stoppen. SP voorzitter Jack van Gelooven sprak van een “kliklijn”. De VVD was mordicus tegen: "Laten we dan ook maar de snelheidscontroles afschaffen."
Jack van Gelooven wees erop dat in Leiden in 2023 al een motie was aangenomen waarna het meldpunt voor meldingen over bijstandsgerechtigden werd stopgezet. Volgens de SP zouden hoogleraren sociologie ook hun zorgen hebben uitgesproken over deze meldpunten, die wantrouwen tussen burgers aanwakkert en de sociale samenhang in buurten ondermijnt. Bovendien is bijstandsfraude een overheidstaak die vraagt om zorgvuldigheid, expertise en om rechtsbescherming. Bijstandsfraude is, aldus de SP, geen taak van wijkgenoten. Meldpunten nodigen uit tot klikken en gaan bij voorbaat uit van wantrouwen tegenover mensen in een kwetsbare inkomenspositie.
Stress
De VVD wilde weten welke effecten het schrappen van de kliklijn zou hebben. Jack van Gelooven gaf aan dat iedereen die afhankelijk is van een sociale uitkeringen het recht heeft om niet voortdurend het gevoel te hebben in de gaten te worden gehouden door de eigen omgeving. De stress, angst en sociale schade die ontstaat door het bestaan van dergelijke meldpunten draagt bij aan stigmatisering en sociale uitsluiting, terwijl juist vertrouwen, begeleiding en maatwerk centraal zouden moeten staan. Maastricht zou kunnen kiezen voor een voortrekkersrol waarbij de mens centraal staat en niet het wantrouwen.
Weinig bijval
Het vertrouwen in de medemens is bij de meeste andere partijen minder sterk. “Laten we dan ook maar de snelheidscontroles afschaffen”, aldus Guiseppe Noteborn (VVD), “We moeten er gewoon op vertrouwen dat de mensen zich keurig aan de snelheid gaan houden.” Ook GroenLinks reageerde verbaasd op de motie. “Waarom komt u nu pas met deze motie als u dit zelf gelooft?”, zei Coen van der Gugten. De meeste partijen waren het erover eens dat crimineel gedrag, in dit geval bijstandsfraude, dient te worden bestreden. Iedere euro die onterecht uitgekeerd wordt kan dan voor andere maatschappelijk en sociale doeleinden gebruikt kan worden.
Klikken
Jack van Gelooven, die waarschijnlijk ook al bij het indienen van deze motie wist dat de motie kansloos zou zijn, nodigde iedereen uit om in de toekomst te gaan denken in vertrouwen en niet wantrouwen. “Wie wil er nu klikkende buren, neven of nichten? Wie vonden we vroeger in de klas de meest vervelende leerling? Juist, degene die klikte!”
Verworpen
Het betoog van de SP had weinig effect. De motie werd met grote meerderheid verworpen. De SP kreeg alleen steun van de fracties van VOLT en de Partij voor de Dieren.
