Inhoudsopgave
Woonpunt heeft maanden lang gezocht naar de oorzaak van de koolmonoxide-problemen in de Christoffel flat op Caberg. Lange tijd kon Woonpunt de oorzaak niet vinden. De afgelopen week is de aanpak van de problemen in een stroomversnelling gekomen.
De problemen begonnen in augustus vorig jaar, toen het extreem warm weer was. Dat leidde tot meldingen van CO-melders. Nadat Woonpunt meer koolmonoxidemelders ophing in de appartementen, kwamen er ook steeds meer - juiste - alarmmeldingen. Afgelopen maand waren het er zoveel, dat Woonpunt donderdagavond alle bewoners persoonlijk belde. De brandweer moest ook deze week weer naar het wooncomplex om te meten.
Combinatie
Woonpunt is gevraagd waarom het van augustus vorig jaar tot deze week geduurd heeft voordat er nu ingegrepen gaat worden. Woonpunt: "De eerste melding kwam in augustus vorig jaar binnen. We hebben toen meteen onderzoek laten doen naar de oorzaak. Daaruit kwam dat de melding werd veroorzaakt door een combinatie van omstandigheden: extreem warm weer in combinatie met gesloten ventilatieroosters. We hebben toen elke woning voorzien van een CO-melder om een veilige woonomgeving te garanderen. Ook daarop volgende meldingen zijn we blijven onderzoeken."
Luchtverversing
Volgens Woonpunt is "een vertragende factor" dat het probleem achteraf niet te reproduceren is. "Controle van de cv-toestellen bracht geen onvolkomenheden aan het licht. Pas na enkele maanden werd duidelijk dat de oorzaak gezocht moest worden in de rookgaskanalen en de specifieke situatie van beperkte luchtverversing."
Versnellen
"We hebben daarop meteen besloten de rookgaskanalen te vervangen door een onderdruksysteem. Een klus met veel impact voor bewoners. Vandaar dat het oorspronkelijke plan was om deze werkzaamheden te combineren met het geplande vernieuwing van de cv-ketels dit jaar. Door de toename van het aantal meldingen deze maand, hebben we besloten de vervanging van de rookgaskanalen te versnellen. Dit gebeurt zo snel mogelijk, we starten uiterlijk begin mei."
Onderdruk
Woonpunt staat in contact met de brandweer die al vaak is komen meten na alarmmeldingen en met de gemeente. "In een overleg donderdag hebben we samen afspraken gemaakt over hoe we dit snel kunnen oplossen, op een manier die veilig is voor bewoners. Op advies van de brandweer en gemeente sluiten we vandaag de mechanische ventilatie af. Die zorgt er namelijk voor dat bij onderdruk de lucht uit de rookgaskanalen de woning wordt ingezogen. Onderdruk kan ontstaan als de ventilatieroosters in de gevels dicht staan en de afzuigboxen van de mechanische ventilatie aan staan."
Monitoren
"Tot aan de vervanging van de rookgaskanalen luidt het advies aan bewoners om de ventilatieroosters open te houden en eventueel ramen op een kier te zetten om te ventileren. Wij hebben bewoners daarover gebeld, gemaild en een nieuwsbrief gestuurd. Ook gaan we vandaag nog langs de deuren bij de bewoners om eventuele vragen nog te kunnen beantwoorden. De komende tijd blijven we in contact met de brandweer en gemeente om deze situatie te monitoren."
Brief
Een rondgang in de flat levert het beeld op dat bewoners vinden dat Woonpunt in deze kwestie te laks reageert. "Nu het een keer in het nieuws komt, hebben ze ons 's avonds nog gebeld en hebben we inmiddels al een bewonersbrief gekregen. We hebben wel twee dagen geleden een aankondiging van een huurverhoging per 1 juli al gekregen. Ik moet dertig euro meer gaan betalen, dan kom ik aan de zevenhonderd euro. Dacht het niet", zegt een van de bewoners. Anderen vertellen hoe ze 's nachts hun bed uit moesten op last van de brandweer in de gezamenlijke ruimte op de bankjes moesten gaan zitten.


