Doorgaan naar artikel

Lanakerveld terug in beeld voor windmolenpark

Afbeelding op pagina 70 uit de Omgevingsvisie waarnaar verwezen wordt. In de legenda staat waar welke energie-opwek mogelijk is en daarbij is Lanakerveld ingetekend als locatie voor een zonneweide en een windmolenpark.

Inhoudsopgave

Het Lanakerveld, achter Oud-Caberg/Malberg, is terug in beeld als locatie om er een windmolenpark te bouwen. Reden: het lukt Maastricht vooralsnog niet om zoveel nieuwe zonne-energie te realiseren dat voldaan kan worden aan de doelstelling uit de Regionaal Energie Strategie Zuid-Limburg (RES). In 2012 leidden plannen om op het Lanakerveld windturbines te plaatsen tot felle weerstand bij de buurtraad Oud-Caberg. Die kondigt nu ook al verzet aan.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Maastricht is nog helemaal niets besloten. "Het is wel juist dat de locatie terug in beeld is. We willen als Maastricht voldoen aan de doelen uit de energietransitie. Na het reces, in augustus, wordt de vraag over windmolens op het Lanakerveld open op tafel gelegd bij het college van burgemeester en wethouders. Wat we zien is dat iedereen wel overtuigd is dat we naar schone energie toe moeten, maar dat ook iedereen zegt: not in my backyard."

Heroverweging
Dat het Lanakerveld terug in beeld is voor het opwekken van windenergie blijkt uit een brief met een rapport daarbij aan de raad. Dat opnieuw gekeken wordt, staat als volgt vermeld: “Heroverwegen windenergie (cursief, red.) indien doelen RES niet gehaald worden met extra inzet zon op daken. Na besluit Einstein Telescoop bepalen exacte theoretische ruimte als basis voor dialoog met stad.”

Uit de stukken blijkt dat gekeken wordt naar het Lanakerveld. Dat wordt met name genoemd, overigens als enige locatie. Citaat: "De interne beoordeling (technisch, ruimtelijk, financieel) van het onderzoek over windturbines vindt plaats in de tweede helft van 2025. Het gebied Lanakerveld is als ruimtelijke mogelijkheid in het onderzoek opgenomen."

Gewezen wordt ook naar het voorontwerp van de nieuwe Omgevingsvisie 204o voor de stad: "In dit voorontwerp is als ‘Theoretische ruimte opwek windenergie’ (pagina 70, Figuur 19: themakaart Energie) eveneens Lanakerveld opgenomen."

Legenda bij de hoofdfoto. De gele wolk, daar gaat het om. Theoretische ruimte opwek windenergie. Heroverwegen windenergie indien doelen RES niet gehaald worden.

In de stukken wordt gesproken over windturbines tot 125 meter, terwijl het efficiënter zou zijn met grotere turbines te werken. Maar daarvoor lijkt in Maastricht geen plaats.

Verzet
Jos Martin van de buurtraad Oud-Caberg kondigt nu al verzet aan. "In 2012 hebben we tot bij de rechter met succes gestreden tegen de komst van windmolens naar de Nederlandse zijde van het Lanakerveld. De gemeente kan daar nu niet op terugkomen. Dat tast de geloofwaardigheid van de lokale overheid aan. Oud-Caberg en ook Malberg zal zich ongetwijfeld weer fel gaan verzetten."

Martin: "We hebben wel een alternatieve locatie. De Sint-Pietersberg in Maastricht. Daar staan de turbines al mooi hoog, vangen ze dus veel wind en kan heel Maastricht ervan genieten. Ze kunnen wat ons betreft ook naar Ambyerveld."

Forse achterstand
Dat nu opnieuw nagedacht wordt over een windmolenpark heeft alles te maken met het feit dat Zuid-Limburg en ook Maastricht fors achterloopt in de energietransitie. Voor 2030 zou in Maastricht bijvoorbeeld aan zonne-energie op daken en andere objecten voor 0,28 Terawattuur (TWh) opgewekt moeten kunnen worden. Daarvan is nu 0,03 TWh gerealiseerd: 12%.

Als de zonneweide in Lanakerveld wordt gebouwd, voldoet de stad voor 33% aan haar doelstelling, maar daarna is onduidelijk hoe die overige 67% ingevuld moeten worden. Die Zonneweide zou gebouwd worden door Sunvest, maar dat project is steeds duurder en complexer geworden. Het is onduidelijk wat nu de stand van zaken is. Het was de bedoeling dat die zonneweide omstreeks deze tijd aangelegd zou worden en dat de stroom begin 2026 beschikbaar zou komen.

Alternatieven
Maastricht moet vanwege het achterblijven in de energietransitie op zoek naar andere mogelijkheden om meer zonne-energie en andere schone energie op te wekken. De stad wil daarom aansluiten bij de verbreding van het programma van de Regionale Energietransitie Zuid-Limburg.

Gekeken wordt naar het realiseren van zonnepanelen op grote daken (bestaande en nieuwe panden groter dan 285 m2), parkeerplaatsen (solar carports gecombineerd met laadinfra) en braakliggende gronden.

Maastricht moet nog een keuze maken als het gaat om windenergie. De voorkeur gaat uit naar grotere turbines, waarvoor in Maastricht geen plaats is. Kleinere windturbines - tot 125 meter - zouden dan in het Lanakerveld geplaatst kunnen worden.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Stad gaat ‘s nachts 200 wagens opladen, dankzij ‘blokstroom’
De gemeente Maastricht gaat 1,93 miljoen euro uitgeven aan voorzieningen om in de nachtelijke uren 200 auto’s en vrachtwagens tegelijkertijd te kunnen opladen. Dat laden gaat - in overleg met netbeheerder Enexis - gebeuren tussen 00.00 uur en 06.00 uur om zo verdere electriciteitsproblemen en netcongestie te
Enexis lag te slapen en wij krijgen geen stroom meer
Hoe is het mogelijk? Die vraag stel je je hardop als je hoort dat ondernemers die willen ondernemen geen aansluiting op het elektriciteitsnet kunnen krijgen. Bijna 6.000 mensen in dienst bij Enexis, de directie die jaarlijks met twee ton per persoon naar huis gaat, maar niemand daar die had

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden