Doorgaan naar artikel

Limburgse première Elisabeth

De cast van Elisabeth, de musical,woensdagavond in Theater aan het Vrijthof. Foto: Jean-Pierre Geusens

Inhoudsopgave

In Maastricht vond woensdagavond de Limburgse première plaats van de musical Elisabeth. Een indrukwekkend decor, een glansrol voor Milan van Waardenburg en een kleine 'boe' op het eind.

De musical over de Oostenrijkse keizerin is tot en met zondag in Theater aan het Vrijthof te zien.

Een kwart eeuw na de Nederlandse première brengen producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Huub van den Heuvel deze musical over het leven van deze opvallend eigenzinnige en moderne vrouw terug naar de Nederlandse theaters.

Monarchie
Het stuk portretteert de Oostenrijkse keizerin als een moderne vrouw die haar eigen weg wil gaan, maar die verstrikt raakte in een leven vol hofetiquette en de dreigende ondergang van de monarchie.

De boodschap van de iconische musical is in de afgelopen dertig jaar niet minder actueel geworden. Het leven van Sisi voltrok zich aan de vooravond van de twintigste eeuw, toen nationalisme, antisemitisme en de dreigende revolutie van de ontevreden onderklasse het leven van de elite overschaduwden. Het was uiteindelijk ook anarchist Luigi Lucheni die met geweld een einde aan haar ongelukkige leven maakte.

Pijlers
Verwacht niet het decor uit de beroemde Sisi-films. De musical speelt zich af in een decor van grijs beton, maar door de schitterende projecties op grote schermen tussen de pijlers, het ronddraaiende plateau dat creatief gebruikt wordt en de prachtige belichting is elke scene een verrassing.

De Vlaamse regisseur Frank van Laecke tekent voor deze verrassende nieuwe, Nederlandstalige versie die het bijzondere levensverhaal van Elisabeth voor een nieuwe generatie ontsluit. Hij pakt flink uit. Niet alleen met een indrukwekkende cast, maar ook met een veertienkoppig live orkest dat het verhaal van Elisabeth van de grandeur voorziet die het verdient.

Danique Dusée
Tijdens de Limburgse première klonk regelmatig een oorverdovend applaus en dat was volledig terecht. Een applaus vooral voor de Tilburgse Danique Dusée, die bij haar debuut de hoofdrol van de jonge Elisabeth voor haar rekening neemt en dat op magistrale manier doet. Een mogelijk nog harder applaus was er voor Milan van Waardenburg, in de rol van de steeds terugkerende Dood. Hij weet het publiek met zijn magistrale zang te raken en dat doet hij schijnbaar zonder moeite, maar wat een talent!

Het is sowieso een bijzonder goede cast, met een heel sterke William Spaaij, die als Lucheni de rol van verteller vertolkt en het publiek meeneemt en commentaar geeft, vaak op humoristische wijze.

De rol van Elisabeth wordt niet alleen door Danique Dusée gespeeld. Ze deelt de rol met Pia Douwes, die 25 jaar geleden al de rol van de keizerin speelde bij de eerdere Nederlandse versie. Ook in het buitenland vertolkte Douwes deze rol. In Elisabeth, de musical, verschijnt Douwes net voor de de pauze als de oudere keizerin. Het applaus is de waardering voor het feit dat ze in ons land een grote musicalster is.

Na de pauze is wel het contrast tussen de jonge Elisabeth en de oudere Elisabeth vooral te horen. Het kost soms moeite de 60-jarige Pia Douwes te verstaan en haar zang kost haar ook duidelijk meer moeite. Aan het eind van de voorstelling als de cast geniet van de staande ovatie klikt een volledig onterecht kort 'boe-geroep' vanaf rij 18 als Pia Douwes naar voren komt. Ongepast en ongehoord voor een van Nederlands grootste musicalsterren.

Elisabeth, de musical is in september nog in Heerlen te zien.

P.s. Waardeert u het werk van De Nieuwe Ster? Word dan ambassadeur! Dat kan vanaf 2,50 euro.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden