Doorgaan naar artikel

Maakt Michelin het dit jaar goed?

De toekomstige generatie chefkoks stond zondag in het MECC al klaar. Foto: Luc Hommes

Inhoudsopgave

Een feest was de uitreiking van de Michelinsterren vorig jaar voor de Maastrichtse restaurants zeer zeker niet. Geen enkele nieuwe ster, wel een ster minder. Maandag hopen de Maastrichtse restaurants op meer.

Wie betaalt bepaalt, geldt niet voor Michelin. Het evenement van de uitreiking van de Michelinsterren werd met veel financiële steun naar het MECC in Maastricht gehaald, maar zoals het hoort oordelen de inspecteurs van Michelin onafhankelijk en objectief.

Persoonlijkheid
Overal ter wereld gebeurt de beoordeling van restaurants door Michelin aan de hand van vier criteria. Het gaat om vakmanschap (kooktechniek), productkwaliteit (smaak, structuur), harmonie van de smaakcombinaties en persoonlijkheid van de chef. Smaak is verreweg het belangrijkste criterium, maar de kwaliteit moet consistent zijn. Een zaak met uitmuntend eten en een eenvoudig inrichting met plastic stoeltjes maakt ook kans op een ster. In Azië zijn er voorbeelden van.

Kanshebbers
Inspecteurs van Michelin bezoeken restaurants minimaal één keer, vaker echter meerdere keren. Zo hebben kanshebbers in Maastricht de inspecteurs al op bezoek gehad. Restaurant Haricot en restaurant WY kregen bezoek. Dat is nog geen garantie dat deze restaurants een ster krijgen. Soms nemen inspecteurs bij restaurants die nog niet zo lang open zijn het zekere voor het onzekere en wordt een jaartje gewacht om de consistentie te controleren.

Guido Braeken
Alle ogen zullen maandag in het MECC zeker gericht zijn op Guido Braeken. De chef van restaurant Create in hotel Van Oys Maastricht Retreat lukte het bij zijn vorige werkgever Kasteel Wittem om binnen één jaar twee Michelinsterren te krijgen. Of hij dat kan herhalen is de vraag, omdat het restaurant nog geen jaar open is. Ze weten bij Create zeker dat de inspecteurs zijn langs geweest. Sterker nog Michelin deed nog navraag naar een speficiek gerecht.

Aan de kwaliteit van het eten zal het dus niet liggen. Braeken kookt op dezelfde wijze als bij Kasteel Wittem. Maandag rond de middag zullen we het weten.

Hans van Wolde
Een andere vraag is of Hans van Wolde met Brut zijn derde ster krijgt. Van Wolde zou afgelopen jaar inspecteurs uit onder meer Spanje, Zwitserland en Japan over de vloer hebben gehad. Dat is geen garantie voor een derde ster, maar het lijkt een voorteken.

Proef de Regio
De uitreiking van de Michelinsterren valt samen met de start van de horeca vakbeurs BBB. De beurs wordt voor de 70ste keer gehouden en is bedoeld voor mensen die in de horeca werkzaam zijn of leveranciers van de horeca. Vanwege de 70ste editie werd er dit jaar wel een publieksevent toegevoegd aan de BBB. Zondagmiddag konden bezoekers genieten van streekproducten uit Limburg en de directe regio tijdens Proef de Regio. Een gratis evenement dat druk werd bezocht. Grote kans dat het een vast onderdeel wordt van de BBB.

Fotograaf Luc Hommes maakt de volgende reportage:

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden