Inhoudsopgave
Al vele jaren wordt geprobeerd de Health Campus in Randwyck vlot te trekken. Wethouder Hubert Mackus van economische zaken gaf dinsdagavond toe: "Het bedrijfsleven blijft achter."
In de domeinvergadering Economie en Cultuur kwam de ontwikkeling weer ter sprake. Maastricht gaat al één miljoen euro vrijgeven voor het realiseren van de zogenoemde MakerSpace. Dat is een ruimte waar startups kunnen beginnen. De MakerSpace is onderdeel van de zogenoemde Incubator, een veel groter gebouw dat voorlopig niet gebouwd kan worden vanwege stroomproblemen: net-congestie.
Businessplan
Mackus zei dat eind deze maand Bert Kip en Maurice Lambriex hun businessplan opleveren voor de campus-ontwikkeling.
Startups
Mackus: "Wat zijn nu de onderscheiden thema's van Maastricht die we op onze campus kunnen realiseren? Waarin zijn wij uniek? Precies die vraag is waar deze businesscase over gaat. Zoals het nu gaat zetten we alleen de kennis van de universiteit om in waarde. Valorisatie met een duur woord. Maar dat is te mager. Je hebt veel meer startups nodig uit het bredere bedrijfsleven. En dan moet je ook bedenken dat er van bijvoorbeeld achttien startups, er zestien omvallen. Maar die andere twee kunnen binnen twintig jaar uitgroeien tot de grootste bedrijven van Maastricht, terwijl ze nu nog niet eens bestaan. Dat is hoe dat werkt. Als stadsbestuur zien we hierin het verdienmodel van de toekomst."
Afslag-55
Dat verdienmodel aan de gang krijgen heeft ook te maken met de bereikbaarheid. Zo moet gekeken worden naar afslag-55 van de A2, die altijd vast staat. En zo wordt ook gekeken naar het doortrekken van de Groene Loper en van het openbaar vervoer van het station naar Randwyck.
Kip-ei
Thomas Gardien van D66: "Ja, je kunt zeggen dat het bedrijfsleven achter blijft. Maart dat lijkt me een kip-ei discussie. Je kunt ook zeggen dat de overheid achter blijft. In Eindhoven worden miljarden in de bereikbaarheid gestoken van ASML. In Delft zijn grote investeringen gedaan in het spoor. Wat kunnen wij daar van leren?"
ASML
Mackus: "Met collega Bastiaens ga ik binnenkort naar Eindhoven, praten met het college daar. ASML en Brainport zijn ook voor ons interessant."
Afhankelijk
Gardien toonde zich ongeduldig: "Hoe lang we nog moeten wachten totdat Campus Randwyck wordt wat wij in woorden al 15 keer hebben herschreven? Zijn wij nu afhankelijk van een grote ontwikkeling zoals de Einstein Telescope en de Europese marktprestaties van Mosa Meat of kunnen we, los van een incubator, nog meer zelf doen? Op welke manier is de gemeente met haar partners in gesprek met bijvoorbeeld Infrastructuur en Waterstaat om station Randwyck op te waarderen? Op welke manier dingt de gemeente mee in haar belang van deze campus ten opzichte van de andere drie in onze provincie?"
Verrijking
Jack van Geloven van de SP vroeg aandacht voor een waarborg tegen persoonlijke verrijking. "Hoe voorkomen we dat er misbruik wordt gemaakt van gemeenschapsgeld. Dat dat geld verdwijnt in bv-tjes voor persoonlijke verrijking, zoals dat bij Ronald Pasterk is gebeurd. Hoe hebben we dat geborgd?
Intellectueel eigendom
Mackus: "De campus-organisatie let daar op. Het intellectuele eigendom komt niet bij één persoon te liggen. In het geval van Mosa Meat heeft de campus altijd nog een belang. En straks moeten we ook als gemeente naar ons belang kijken."




