Doorgaan naar artikel

Medtronic bouwt in Maastricht nieuwe cleanroom

Ralph Jacobs van Medtronic Maastricht. Foto: Zuid-Limburg Bereikbaar

Inhoudsopgave

De zogeheten cleanroom van het Medtronic Research Center in Maastricht wordt uitgebreid en twee keer zo groot. Het bedrijf liep wel tegen het overvolle stroomnet aan, maar denkt dat op te lossen door het gebruik van batterijen, zonnepanelen en uitschakelen van de airco op piekmomenten in het elektriciteitsverbruik.

Dat zegt Ralph Jacobs, Facilities Director bij Medtronic in Maastricht in een interview met Zuid-Limburg Bereikbaar. "Bij ons in Maastricht werken 400 mensen. We delen 200 werkplekken. Al in 2014 zijn we van twee naar één gebouw gegaan. We gingen ten dele op kantoor en thuis werken. Met dat hybride werken waren we trendsetter hier én bij Medtronic wereldwijd. Bijzonder is dat we naast een office ook een cleanroom hebben. We zijn een van de grootste Research and Development Centra van Medtronic buiten de VS", zegt Jacobs.

Netbeheerder
"De nieuwe cleanroom wordt twee keer zo groot met nieuwe en meer apparatuur. De fysieke ruimte hebben we doordat we hybride werken. Maar er is wel extra stroom nodig. We hadden het vermoeden dat ons gecontracteerde en maximale elektrisch vermogen bij netbeheerder Enexis te laag zou zijn. En we wisten, dat we bij een nieuwe aanvraag nul op het rekest zouden krijgen. Onze installateur heeft vervolgens een eerste analyse gemaakt en de mogelijkheden bekeken van het gebruik van batterijen, zonnepanelen en uitschakeling van de airco op piekmomenten in het elektriciteitsverbruik. Vervolgens heeft een specialist in de energietransitie van de gemeente de analyse ook beoordeeld. Zo kregen we een goede onderbouwing om vastlopen door netcongestie te voorkomen. We voeren nu een stappenplan uit. De uitbreiding van de cleanroom lukt nog, maar als we straks elektrisch willen gaan rijden, dan hebben we ook laadpalen nodig. En dan lopen ook wij tegen grenzen aan.” 

De cleanroom is een stofvrije ruimte waar gespecialiseerde medewerkers hightech onderdelen voor medisch implanteerbare producten maken. Deze zeer innovatieve producten worden wereldwijd ingezet voor de behandeling van meer dan 70 van de meest complexe en uitdagende aandoeningen.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden