Inhoudsopgave
De Maastrichtse sterrenzaken bieden bijna allemaal een vijfgangenmenu aan, maar het verschil in prijs is aanzienlijk. En bij een tweede ster wordt het verschil nog groter.
De horecawebsite Food Inspiration nam de menu's van alle 116 sterrenzaken in ons land onder de loep. Het blijkt dat 74 van de 97 restaurants in het bezit van één Michelinster een vijfgangenmenu aanbieden. Maar er zijn ook goedkopere alternatieven. Voor 49 euro krijg je al een driegangenmenu bij een sterrenzaak in Amsterdam en dat is meteen de goedkoopste van het land.
Vergelijken
Maar hoe zit dat in Maastricht, dat met vijf sterrenrestaurants rijkelijk bedeeld is? Om te kunnen vergelijken zetten we ook het enige tweesterrenrestaurant in de buurt erbij: Brut172 van Hans van Wolde.
We beginnen in Wyck, waar restaurant Studio één Michelinster heeft. Eigenaar Gilbert von Berg besloot eerder de zaak in de weekenden dicht te houden. De stap had geen gevolgen voor de omzet, het restaurant is altijd goed gevuld. Studio serveert tijdens de lunch een vijfgangenmenu voor 100 euro. Dat is zonder drank.
Prijs
Ook in Wyck, op de grens met Céramique op Plein 1992, ligt het restaurant van Servais Tielman: Beluga Loves You. Voor 160 euro een zesgangenmenu en voor 85 euro een driegangenlunchmenu. Servais Tielman heeft een soort chefsmenu dat aantrekkelijker in prijs is. Voor 155 euro serveert Beluga een vijfgangenmenu inclusief vijf glazen wijn en tafelwater.
Zakenman
Tielman probeert ook het zakelijk segment binnen te krijgen met een tweegangenlunch (voor- en hoofdgerecht) inclusief een aperitief, een glas wijn en als afsluiter koffie met friandises voor 75 euro. Desgewenst binnen het uur geserveerd voor de drukbezette zakenman- of vrouw.

Zomerspecial
Aan de andere kant van de Maas vanuit Wyck gezien ligt Tout à Fait van Bart Ausems in de Bernardusstraat. Een vijfgangenmenu kost er een tientje minder dan bij Studio. Het gaat in dit geval wel om het Zomerspecial menu voor 90 euro. Het chefsmenu van vijfgangen is aanzienlijk duurder en kost 140 euro.
Nieuwkomer
En dan de Au Coins Des Bon Enfants aan de Ezelmarkt in Maastricht, dat twee jaar geleden een ster kreeg. De relatieve nieuwkomer in sterrenland vraagt 125 euro voor een vijfgangenmenu. Net iets meer rekent Chateau Neercanne van Camille Oostwegel. Daar kost een vijfgangenmenu 130 euro.
Het verschil in prijs van menu's tussen restaurants met één of tweesterren in Nederland is gemiddeld 59 euro. In de regio Maastricht is dat verschil veel groter. Zo serveert Hans van Wolde een vast menu van 260 euro per persoon of 240 euro voor de vegetarische variant.

