Inhoudsopgave
Nu de 'partijloze' wethouder Jeroen Hoenderkamp officieel is aangewezen als dè wethouderskandidaat voor nu nog oppositiepartij GroenLinks, doemen enkele principiële vragen op.
Een van de kritische vragen is: Wat is nu de positie van GroenLinks in de raad in Maastricht? Voeren ze nu nog oppositie – en dan ook tegen hun eigen wethouder (het college spreekt met één mond) of gedragen ze zich nu als coalitie-lid in de praktijk? Heeft Hoenderkamp in het college al die tijd al feitelijk namens GroenLinks gezeten, terwijl dat de grootste oppositiepartij is?
Passenier: "Wat ons betreft speelt dit thema niet. We zitten eenvoudig in de oppositie en spelen onze rol vanuit die positie. We zijn altijd bezig op inhoud de onderwerpen te bespreken. Dezelfde vragen werden ook gesteld toen het ging over het samengaan van PvdA en GroenLinks. Ook dat zit er aan te komen, maar weerhoudt ons er niet van de rol en positie te nemen die we hebben gekregen. Zeker niet als we ons op de inhoud richten."
Passenier: "En zoals Jeroen ook gezegd heeft: hij is partijloos wethouder en heeft getekend voor het coalitieakkoord. Wij als GroenLinks hebben dat akkoord niet ondertekend. We zullen dus ook onze standpunten onafhankelijk van elkaar bepalen."
De vraag of het niet juister zou zijn dat Hoenderkamp tijdelijk terugtreedt of dat GroenLinks alsnog tot de coalitie toetreedt, wijst Passenier van de hand. "Het lijkt me heel vreemd als Jeroen tijdelijk zou terugtreden. Ook weer vanuit zijn positie als wethouder, die sowieso in het duale stelsel een beetje apart staat van de fracties, is hij verantwoordelijk als bestuurder. Hij heeft zich gecommitteerd aan het coalitieakkoord en er is dus geen enkele reden om terug te treden."
Binnen GroenLinks is er ook geen enkele discussie over deze kwestie geweest, zo zegt Passenier. Rollen en posities van iedereen zijn altijd duidelijk geweest, zo luidt het betoog. Passenier ontkent dat Hoenderkamp als GroenLinks-wethouder in het college heeft gezeten. "Zijn lidmaatschap en verbondenheid spelen pas de laatste maanden en zijn natuurlijk ingegeven door de verkiezingen die komen gaan. Dat is een persoonlijk proces, dat volgens mij ook goed in te leven valt voor derden."
Om de principiële kwestie even op scherp te zetten: Stel dat Hoenderkamp zich niet bekeerd zou hebben tot GroenLinks, maar nu voor Forum voor Democratie de wethouderskandidaat zou zijn. Maastricht zou te klein zijn. Voorzitter van het bestuur van GroenLinks Hans Passenier vindt de vergelijking mank gaan. "Dat staat toch wel heel erg buiten de realiteit. En ik zou me er van alles bij voor kunnen stellen welke reacties er zouden volgen. Maar het feit is dat Jeroen bij GroenLinks is terecht gekomen."
Passenier: "We hebben daar zorgvuldig een proces voor ingericht om te beoordelen of dat zou passen. En de conclusie was dat hij als bestuurder heel geschikt is en dus wethouderskandidaat kan zijn, terwijl we hem niet als lijsttrekker aanstellen, omdat dat naar ons idee vreemd zou zijn. Jeroen wil niet per se in de raad maar wil als bestuurder de processen in het sociaal domein verder voortzetten. En wat ons betreft past dat heel erg bij GroenLinks."
Enkele politici hebben De Nieuwe Ster off the record laten weten dat het hier inderdaad om een principe-kwestie gaat, die evenwel niet meer wordt uitgespeeld in de aanloop naar de verkiezingen. Reden: vriend en vijand erkennen dat Hoenderkamp een goede bestuurder is, die het Sociaal Domein goed aanvoelt. Hij is voor iedereen prettig in de omgang. Met nog een paar maanden tot de verkiezingen voor de boeg, is Hoenderkamps inzet onmisbaar. Zeker nu wethouder John Aarts vanwege ziekte noodgedwongen rustiger aan moet doen.
In de politiek in Maastricht maakt alleen Bennie van Est van 50PLUS openlijk een opmerking over de bekendmaking dat Hoenderkamp niet langer partijloos is, maar voor GroenLinks heeft gekozen. "Stel dat GroenLink straks niet in de coalitie komt, dan is Maastricht een goede bestuurder op het sociaal domein kwijt. Dat had je kunnen voorkomen", zo zegt hij.


