Doorgaan naar artikel

Omroepoorlog financiële tijdbom voor Maastricht

Inhoudsopgave

Door de keuze van RTV Maastricht om alleen met 3Heuvelland subsidie aan te vragen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is een omroepoorlog ontstaan in de vorming van de streekomroep Maastricht/Heuvelland. Dat kan de stad Maastricht duur komen te staan: uiteindelijk is acht ton nodig voor een volwaardige streekomroep, maar de Heuvelland-gemeenten willen zoals het nu gaat niet meebetalen.

Een analyse

In een brief, in het bezit van De Nieuwe Ster, voorspelt de opgestapte kwartiermaker voor de streekomroep financiële problemen: "Door de manier waarop RTV Maastricht en Omroep 3Heuvelland nu omgaan met de gemeenten in het Heuvelland, is het uitgesloten dat daar extra geld vandaan zal komen. Maar dat maakt ook de kans op bijdragen van de gemeente Maastricht vrijwel nihil."

Hoe de omroepoorlog begon: Heuvelland Vandaag, die namens de gemeenten in het Heuvelland de televisieuitzendingen verzorgde, werd vlak voor de deadline voor een grote subsidie-aanvraag (500.000 euro) buitenspel gezet door RTV Maastricht. Heuvelland Vandaag spreekt van een "coup".

Deze coup van RTV Maastricht heeft niet alleen consequenties voor de medewerkers van Heuvelland Vandaag die waarschijnlijk hun baan zullen verliezen. Ook de gemeente Maastricht zal waarschijnlijk diep in de buidel moeten tasten als RTV Maastricht en 3Heuvelland de radio- en televisieuitzendingen moeten verzorgen voor de streek Maastricht/Heuvelland. Deze moet per 1 januari 2028 een feit zijn.

Bijna alle raadsfracties in de Heuvellandgemeenten Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en Vaals hebben de besturen van de verschillende omroepen opgeroepen om geen onomkeerbare besluiten te nemen. Extra financiële middelen zullen ze zeker niet meer beschikbaar stellen als RTV Maastricht haar plannen doorzet. Hiermee komt er een financiële tijdbom te liggen onder de gemeente Maastricht.

Michiel Bosgra was kwartiermaker voor de te vormen streekomroep Maastricht/Heuvelland. Na de bekendmaking dat RTV Maastricht zonder Heuvelland Vandaag de subsidieaanvraag ging doen, legde hij per direct zijn functie neer. "De afspraken die we in december vorig jaar hebben gemaakt, zijn geschonden door RTV Maastricht en 3Heuvelland", liet Bosgra eerder weten. "Afspraak is bij mij afspraak en als dat niet meer de basis is, houdt het op. Dan is het voor mij niet meer mogelijk om mijn werk naar behoren uit te voeren." Volgens de vertrekkende kwartiermaker ligt de schuld van de niet nagekomen afspraken in dit geval bij RTV Maastricht en 3Heuvelland. "De weg die zij nu zijn ingeslagen richting streekomroep werkt in mijn ogen niet."

In een brief aan de betrokken besturen, waarin Bosgra te kennen gaf te stoppen als kwartiermaker, gaf hij ook aan: "De toekomstige streekomroep heeft volgens mij minimaal een budget van 800.000 euro nodig. Daarvan komt vermoedelijk de helft straks van het Rijk. Voor de andere helft zijn de gemeenten nodig, en ik heb er steeds tevergeefs toe opgeroepen om te werken aan een plan en een goede relatie met de gemeenten. Door de manier waarop RTV Maastricht en Omroep 3Heuvelland nu omgaan met de gemeenten in het Heuvelland, is het uitgesloten dat daar extra geld vandaan zal komen. Maar dat maakt ook de kans op bijdragen van de gemeente Maastricht vrijwel nihil."

Doordat de omroepoorlog nu is ontstaan, lijkt het erop dat de gemeente Maastricht straks aan de lat staat om de 400.000 euro extra financiering op te hoesten. De gemeenten in het Heuvelland hebben al 'nee' gezegd tegen extra financiering als RTV Maastricht zijn plannen doorzet.

Het is de vraag of de politiek in Maastricht bereid is dat gat te dichten. De stad zou dan ook gaan meebetalen aan de verzorging van lokale radio en televisie in het Heuvelland. Was alles in pais en vree verlopen, dan hadden waarschijnlijk alle vijf gemeenten in het Heuvelland en de gemeente Maastricht naar rato een duit in het zakje gedaan.

Waar in deze mediaoorlog bijna alle raadsfracties in het Heuvelland een signaal van onvrede hebben afgegeven over de handelwijze van met name de Maastrichtse zender, blijft het in politiek Maastricht muisstil. De verklaring daarvoor is vrijwel zeker dat geen enkele politieke partij in Maastricht openlijk kritiek wil uiten op RTV Maastricht, uit angst journalistiek genegeerd te worden in de nieuwsuitzendingen en in het politiek programma Maastricht Belicht. Geen enkele partij wil dat risico lopen met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen begin volgend jaar.

Een rondje vragen onder Maastrichtse partijen levert alleen zeer diplomatieke antwoorden op. Allemaal in dezelfde trant. Goede lokale journalistiek is hartstikke belangrijk. Het zou goed zijn als alle partijen de strijdbijl zouden begraven en zouden samenwerken. Diverse partijen zeggen zelfs dat ze zich nog niet verdiept hebben in dit dossier en dus niks zinnigs kunnen zeggen.

Toen RTV Maastricht voor 2024 financiële noodsteun aanvroeg bij de gemeente, stemde de gemeenteraad unaniem voor. Het leverde RTV Maastricht bijna anderhalve ton aan extra geld op, bovenop de reeds toegekende subsidies.

Raad tuinde in noodkreet RTV Maastricht
De gemeenteraad blijkt vorig jaar in de financiële noodkreet getuind te zijn van RTV Maastricht. Dat blijkt uit een reconstructie van de gang van zaken in juli 2023 in combinatie met de cijfers uit de jaarrekening van de omroep over 2023, die nu is ingediend. Een analyse.
Kwartiermaker stapt op na actie RTV Maastricht
Michiel Bosgra is door de lokale omroepen in het Heuvelland en RTV Maastricht ingehuurd als kwartiermaker voor de nieuw te vormen streekomroep in 2028 in Maastricht/Heuvelland. Dinsdagmorgen heeft hij de omroepen laten weten dat hij zijn taak per direct neerlegt. Aanleiding is het besluit van RTV Maastricht en 3Heuvelland
RTV Maastricht zet concurrent buitenspel
In het spel om een half miljoen euro subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft RTV Maastricht, Heuvelland Vandaag buitenspel gezet. Jaarlijks kunnen omroepen deze subsidie aanvragen. Dit moet gezamenlijk gebeuren want een van de vereisten is dat de omroepen samen een meerderheid moeten hebben in een streek.
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden