Inhoudsopgave
Diverse partijen in de gemeenteraad willen dat het Limburgs bevrijdingsmonument aan het Koningsplein veel meer cachet krijgt. Het monument is op 4 en 5 mei rijkelijk voorzien van bloemen, maar op de andere dagen is het "ondanks de historische betekenis, een ietwat treurige bedoening die niet past bij een monument met een dergelijke waarde voor de stad en provincie."
Diverse partijen - Forum voor Democratie is de initiatiefnemer - doen enkel voorstellen. "Er kan dan worden gedacht aan het permanent laten hangen van de vlaggen die op Bevrijdingsdag werden gehesen; de Maastrichtse vlag, de Limburgse vlag en de Nederlandse vlag, zoals er ook op ons Stadhuis permanent drie vlaggen hangen, zij het in wisselende samenstellingen. Ook zou er door middel van de plaatsing van duurzame, onderhoudsvriendelijke bomen, planten of bloemstukken een verbetering kunnen worden gerealiseerd. Wij denken dan bijvoorbeeld aan een olijfboom; het symbool van vrede en het teken van hoop, en daarmee bij uitstek geschikt voor een bevrijdingsmonument."
Bevrijdingsvuur
"Een permanent bevrijdingsvuur, zoals in het verleden bij het standbeeld van Minckelers, zou extra cachet geven aan het Limburgs bevrijdingsmonument. Op meerdere plekken in de wereld is een dergelijke vlam reeds actief, zoals de Wereldvredesvlam in Bangor, Wales, en de eeuwige vredesvlam bij het Vredespaleis in Den Haag."
Bram Nab van Forum voor Democratie, mede namens de Liberale Partij Maastricht, Maastricht van Nu, SAB, VVD, SP en het CDA.: "Ook Maastricht kende tot 2013 dus een soortgelijk initiatief. In 2013 werd het ‘eeuwige’ vuur bij het standbeeld van Minckelers gedoofd om zo € 40.000 per jaar te besparen, en werd er een muntapparaat geplaatst zodat bezoekers zelf de kosten dragen van het laten branden van de vlam. Welke veilige en budgetvriendelijke methoden zijn er in de ogen van het college om het bevrijdingsvuur permanent te laten branden?"

