Doorgaan naar artikel

Politieke meerderheid: geen windmolens Lanakerveld

Het Lanakerveld. Bron: Kadastralekaart.com

Inhoudsopgave

Nog voordat het college er na het zomerreces over wil gaan spreken, maakt de lokale politiek nu al duidelijk dat er geen windmolens in het Lanakerveld achter Oud-Caberg komen.

Maastricht moet op een andere manier zien te voldoen aan de regionaal gemaakte afspraken om tot een energietransitie te komen. De stad loopt hopeloos achter op de gedane toezeggingen. Alleen GroenLinks en D66 hebben een afwijkende opvatting.

Ongeloofwaardig
John Steijns van de Senioren Stadspartij Maastricht: "Het is nog niet zo lang geleden dat een eventuele uitbreiding aan Belgische zijde veel weerstand heeft opgeroepen. Nu opperen dat het Lanakerveld een mogelijke locatie is voor het plaatsen van windmolens is dan ook ongeloofwaardig, niet realistisch."

Knopen
Gabriëlle Heine van het CDA: "We zijn niet positief. De Regionale Energie Strategie Zuid-Limburg vordert niet en omdat er geen knopen worden doorgehakt komt dit nu weer ter sprake. Niet-stedelijke gemeenten willen geen landbouwgrond opofferen. Maastricht is stedelijk en met zonnepanelen alleen halen we het dus niet. Beter is om net zoals midden- en noord-Limburg een paar grote gebieden aan te wijzen die voldoen voor de hele regio."

Tegen
Guiseppe Noteborn: "Als VVD zijn we tegen windmolens in het Lanakerveld. Dat waren we in het verleden en zijn we nog steeds. Bij de omgevingsvisie waren we een van de weinige die dit ook gezegd hebben. Anderen wilden het nog onderzoeken, maar voor ons is dat niet nodig."

GroenLinks
De grootste oppositiepartij GroenLinks is als enige uitgesproken voorstander en pleitbezorger van een windmolenpark. Coen van der Gugten: "In Maastricht zijn alle besluiten tegen de onvermijdelijke toekomst cyclisch: het komt gewoon na een tijdje weer terug. Die windmolens zijn hard nodig. Die plek is by far de beste plek die Maastricht beschikbaar heeft, op voldoende afstand van een woonwijk, direct naast een bestaand bedrijventerrein en op korte afstand van windmolens in België die er al staan. In het verleden zijn alle voors en tegens al uitvoerig op tafel geweest. Voor GroenLinks: doen! En bovendien een prachtkans om energie productie in lokaal coöperatief eigenaarschap te laten landen. Net over de grens staat een windmolen die via het construct van Ecopower van de burgers zèlf wordt. Dat is volgens GroenLinks de sleutel voor een betere energie toekomst. Kunnen we in Maastricht ook!"

PvdA
De PvdA heeft nog niet gereageerd op de vragen van De Nieuwe Ster.

In principe voor
Thomas Gardien namens D66: "We hebben ons gecommitteerd aan de doelstellingen binnen de RESZL. Dat betekent dat we als Maastricht ook werk moeten maken van duurzame opwek. Daarbij volgen we de zonneladder; eerst zon op dak, daarna pas zon of wind op land. We kennen de geschiedenis van het dossier goed en belangrijk is dat de participatie met de buurt goed gebeurt. We willen eerst alle nieuwe argumenten horen voordat we een standpunt innemen. Maar D66 is in principe voor duurzame opwek, ook op land.

Voedsel
Jules Vaessen van de Partij voor de Dieren: "Wij zijn tegen het Lanakerveld als zonnepark. Wij vinden dat landbouwgrond bestemd is voor plantaardige voedselproductie en natuurontwikkeling, niet voor zonneweides. Dit sluit ook aan bij de provinciale omgevingsvisie, waarbij prioriteit gegeven wordt aan zonnepanelen op bestaande daken."

Energiemaatschappij
Stéphanie Blom: "De SP is al sinds 2011 kritisch op windmolens in het Lanakerveld, vooral omdat veel inwoners van Malberg en Caberg zich daartegen verzetten. We vinden vooral dat er betere alternatieven zijn. Als Maastricht eerder had ingezet op een lokale zonnecoöperatie en structureel álle daken – inclusief die van sociale huurwoningen – had benut voor zonnepanelen, hadden we nu al flinke stappen gezet richting de energiedoelen. Wat ons betreft is het tijd dat het college serieus werk maakt van collectieve zonnestroom, in lijn met de provinciale plannen voor een Limburgse publieke energiemaatschappij, en niet een drietal windmolens als noodgreep uit de hoge hoed tovert."

Slecht
Bram Nab van Forum voor Democratie: "Wederom een voorbeeld hoe slecht de energietransitie voor Maastricht en Nederland is. We hebben ons gecommitteerd aan doelen die onhaalbaar en onbetaalbaar zijn, en waar geen draagvlak voor is onder omwonenden. Kortom, in alle facetten, economisch, financieel en qua leefbaarheid, totaal onwenselijk."

Zonneweide
Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht: "Lanakerveld is het meest windstille gebied van heel Nederland, dus het is absurd om daar überhaupt windmolens te plaatsen. Ze blijven volgens de berekeningen van professor Møller (deskundige op gebied van hoog en laag frequent geluid van windmolens en het ziek worden van mensen van het geluid) nog altijd te kort op de bewoning. We hopen ook dat de zonneweide faalt en het weer agrarische grond wordt die bewerkt kan worden voor ons voedsel. Wij staan achter de boeren."

Woningen
Bert Garnier: "Maastricht van Nu is een grote tegenstander van windmolens in de nabijheid van woningen en buurten. We zullen ons als politieke partij hier flink tegen verzetten!"

Druk
Jos Gorren van de Sociaal Actieve Burgerpartij: "De stad heeft veel te lang gewacht met iets doen. Dan moet je nu niet twee minuten voor twaalf overhaast dingen willen rechttrekken en druk op de situatie gaan zetten."

Lanakerveld terug in beeld voor windmolenpark
Het Lanakerveld, achter Oud-Caberg/Malberg, is terug in beeld als locatie om er een windmolenpark te bouwen. Reden: het lukt Maastricht vooralsnog niet om zoveel nieuwe zonne-energie te realiseren dat voldaan kan worden aan de doelstelling uit de Regionaal Energie Strategie Zuid-Limburg (RES). In 2012 leidden plannen om op het
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden