Inhoudsopgave
De Rekenkamer Maastricht is gestopt met het betalen van uurtje-factuurtje voor onderzoeken die worden uitgevoerd. Dat heeft geleid tot een forse daling in de gemaakte kosten.
Voorzitter Lieve Schouterden van de Rekenkamer Maastricht maakte dat maandagavond bekend tijdens een vergadering van de commissie Begroting en Verantwoording.
De onderzoeken die de leden uitvoerden werden gedeclareerd op basis van uurtje-factuurtje. Tot vorig jaar voerde het rekenkamer altijd zelf de onderzoeken uit.
Met een nieuwe verordening is er voor een andere opzet gekozen en wordt een budget per onderzoek bepaald dat nodig is. Los van de vraag of het onderzoek intern of extern wordt uitgevoerd.
Uit het jaarverslag over 2024 blijkt dat in 2023 voor 90.436 euro aan onderzoek werd besteed. In 2024 was dat bedrag gehalveerd naar 45.623 euro.
In 2023 was het onderzoek naar de externe inhuur door de gemeente Maastricht het duurst: ruim 46.000 euro. Dat ene onderzoek is daarmee even duur geweest als alle onderzoeken in 2024: Armoedebeleid, klimaatbeleid, opvolgonderzoek Geusselt, Inkoop en Aanbesteding en P&C documenten.
De rekenkamer besteedde in 2024 ook nog 3.500 euro aan een nieuw logo.
In de begroting voor 2025 staat weer een pot van 112.000 euro klaar voor onderzoekskosten. Opmerkelijk: bijna de helft daarvan staat onder de post 'onvoorzien onderzoek'.

