Doorgaan naar artikel

Spanning stijgt voor de komst van de triceratops

Unieke vondst wordt maandag van Naturalis in Leiden naar Maastricht vervoerd.

Inhoudsopgave

Een spannend moment wordt het als maandag 17 juni het skelet van een dinosaurus naar Centre Céramique in Maastricht komt. Het gaat om de Triceratops: de bekende plantenetende dinosaurus met drie hoorns en een groot nekschild. De beesten leefden 67 miljoen jaar geleden.

Het skelet komt van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het is de eerste van een kudde van vijf triceratopsen die in vijf steden gratis te zien zullen zijn.

Op maandag 17 juni komt de eerste dino aan bij de eerste bibliotheek in Centre Céramique in Maastricht. Daar wordt het skelet onder begeleiding van muziek van stadsbeiaardier Frank Steijns en vlaai verwelkomd door een aantal basisschoolklassen, en door de stadsreus Gigantius, die met zijn zes meter nauwelijks onderdoet voor Triceratops. Dinosauruskenners Anne Schulp van Naturalis Biodiversity Center en Dylan Bastiaans en John Jagt van het Natuurhistorisch Museum Maastricht zullen op het podium vertellen over hun werk. 

Fascinatie
“Wij zijn reuzeblij met de komst van deze dinosaurus”, vertelt directeur Wim Hupperetz van Centre Céramique. “De fascinatie die jong en oud voelt voor dino’s kunnen we hier - in de huiskamer van de stad - op een perfecte manier combineren met onze doelstelling om meer mensen mee te laten doen en kennis te laten maken met de bibliotheek.”

67 miljoen jaar
Nadat alle vijf triceratopsen tijdens de zomerweken afzonderlijk te bewonderen zijn in het land, vertrekt op zondag 18 augustus de laatste van de vijf dino's vanuit Leeuwarden weer terug naar Naturalis. Daar worden ze onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling ‘Triceratops: de kudde’ die tot en met zondag 31 augustus 2025 te zien zal zijn. Daar, na 67 miljoen jaar wachten, zijn de vijf triceratopsen eindelijk weer te zien zoals ze geleefd hebben: samen. 

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden