Inhoudsopgave
"De nieuwe wijk Sphinx-noord - achter de Eiffel - wordt een enclave voor rijke dubbelverdieners, voor de elite. 'Betaalbaar wonen' is een hol begrip geworden. En dan gaan we ook nog eens 900 parkeerplaatsen in de binnenstad erbij bouwen. Gemeente, word wakker!" Mart den Heijer van Volt vertolkte dinsdagavond het gevoel van nogal wat fracties (SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, 50PLUS en M:OED) in de gemeenteraad. Volt wil maximaal 300 parkeerplaatsen.
GroenLinks: "600 parkeerplaatsen is genoeg. Maak maar een haal- en brengstrook voor Loods5. En zorg voor voldoende Park- & Ride-voorzieningen aan de randen van de stad."
De partijen trokken evenwel aan het kortste eind, zeker voor wat betreft het aantal parkeerplaatsen. De coalitie schaarde zich met SAB, Maastricht van Nu en FVD achter het raadsvoorstel om 900 parkeerplaatsen te realiseren.
Betrouwbaar
D66 bij monde van Bert Jongen: "We kiezen voor een autoluwe binnenstad. Hoe meer parkeerplaatsen, hoe groter de aanzuigende werking. Mensen parkeren het liefst op het Onze Lieve Vrouweplein. Maximaal 600 parkeerplaatsen zou prima zijn. Maar we moeten betrouwbaar zijn richting bestaande ondernemers in het gebied met wie we afspraken gemaakt hebben over voldoende parkeerplaatsen. Daarom stemmen we met pijn in het hart en met tegenzin voor het realiseren van die 900 plaatsen die nu in het raadsvoorstel staan."
Betaalbaar
Jongen over betaalbaar bouwen: "Bouw tenminste 60% betaalbare woningen. Daarmee teren we 3 miljoen euro in op exploitatie die uiteindelijk voor rekening van de gemeente komt." Die redenering kon op brede instemming rekenen in de raad.
1300 plekken
Maastricht van Nu is voorstander van het zo goed mogelijk faciliteren van de automobilist. Hij refereerde er net als D66 en ook de PvdA en de VVD later in het debat aan dat de gemeente afspraken heeft gemaakt met ondernemers in het gebied zoals Lumière, Loods5, Muziekgieterij en Pathé. Jo Smeets: "Volgens berekeningen hebben we zelfs 1300 plekken nodig om de huidige parkeerdruk op te vangen. Met 900 lopen we al vooruit op minder parkeerbehoefte in de toekomst. Het is een sprookje dat iedereen met de fiets komt."
Toegankelijk
Mat Brüll van het CDA: "Dit gebied is geen binnenstad. Met 900 parkeerplaatsen schalen we al af. Die parkeerplaatsen op die plek zijn nodig." Jos Gorren van SAB: "Zo kunnen auto's van de straat af. Als de tijdelijke Q-park garage verdwijnt en er nieuwe appartementen bijkomen in de toekomst, hebben we die 900 plaatsen nodig. Zodat centrum toegankelijk en leefbaar blijft voor iedereen."
Minder auto's
Wethouder Frans Bastiaens stelde de betrouwbaarheid van de overheid voorop als het gaat om die 900 parkeerplekken. "Maar we kijken nu ook hoe we die beweging naar minder auto's in de binnenstad kunnen maken. We zien ook dat bewoners van de binnenstad steeds minder auto's bezitten."
Groene long
De Senioren Stadspartij Maastricht (SPM): "Als Sphinx-noord klaar is, haal dan de tijdelijke parkeerplaats aan Frontensingel weg en voeg dit gebied bij het Frontenpark. Zo krijgen we uitbreiding van de groene long voor de stad."
Erfpacht
De SP vindt dat de gemeente de regie moet houden over zowel het parkeerbeleid als over het gebied. Stephanie Blom: "Verkoop de bouwgrond niet, maar geef die uit in erfpacht. Dat is geen communistisch-marxistisch idee. Veel steden in ons land doen dat al decennia. En het levert al decennia een stabiele inkomstenstroom op voor de stad. Voor de bewoners. Voor wat betreft parkeren, hou ook dat allemaal in eigen beheer. Dan heb je nog een tweede stabiele inkomstenbron." 50PLUS haakte aan: Bennie van Est van die partij vindt het raar dat erfpacht niet in de gemeentelijke gereedschapskist zit.
Schuilkelder
Partij Veilig Maastricht: "We willen dat het plan meer wordt dan een sjieke ansichtkaart. Er moeten maatschappelijke functies in de plinten van de gebouwen komen, ook als dat geld kost." René Betsch vroeg voorts of de parkeergarage ook als schuilkelder kan worden gebruikt in geval van oorlog, zoals het kabinet nu vaker voorstelt.
Piekmomenten
Volgens de Wijkontwikkelingsmaatschappij WOM Belvédère BV is 900 parkeerplaatsen precies goed. "Die zullen altijd goed gevuld zijn. Zou je meer plekken willen, moet je nog een laag dieper ondergronds gaan. Dat is de meest dure bouwlaag die je dan alleen voor absolute piekmomenten bouwt. Dat is geen businesscase", legde het bedrijf al eerder uit. Volgens WOM Belvédère heb je die 900 plekken ook nodig als straks de tijdelijke garage aan de Frontensingel wordt afgebroken en als je op termijn auto's van de straat wil halen in de binnenstad.
