Inhoudsopgave
De al vele jaren leegstaande Timmerfabriek Zuid is - zoals het pand nu werd aangeboden 'as is' - niet los te verhuren als niet eerst een geschatte investering van vijf miljoen euro wordt gedaan. Die investering wil de stad niet doen, die investering zal een potentiële huurder ook niet voor eigen rekening willen nemen.
Dat schrijft wethouder Frans Bastiaens in een brief aan de raad.
Niet gevonden
Maastricht heeft jaren geprobeerd de Timmerfabriek Zuid te verhuren, in het noordelijk deel zit de Muziekgieterij. Een makelaar ging eind 2020 voor de stad op zoek naar een passende gebruiker welke aansluit bij het monumentale en culturele karakter van deze plek en goed past bij de niet commerciële, culturele medegebruikers; poppodium Muziekgieterij, centrum voor architectuur en design Bureau Europa en filmhuis Lumière. Die huurder is niet gevonden.
Medegebruikers van Timmerfabriek (Bureau Europa, Lumière en Muziekgieterij), bestuur en management van de gemeente Maastricht en de makelaar hebben nu bekeken wat nu nog de opties zijn. Hun conclusie: " Timmerfabriek dient als één geheel te worden beschouwd en bij voorkeur ook als zodanig te worden verhuurd." Maar omdat de Muziekgieterij al huurder is in het noordelijk deel, is die route voorlopig onbegaanbaar. Timmerfabriek Zuid wordt nu voorlopig uit de verhuur gehaald.
Gekeken wordt nu naar een tijdelijke invulling. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij het vrij- en broedplaatsen beleid, maar ook bij de jeugd- en jongerenscene. Na het zomerreces vindt een bijeenkomst met het veld plaats om de mogelijkheden hiervoor te verkennen.


