Inhoudsopgave
Toneelgroep Maastricht heeft een half miljoen euro verlies geleden op de tweede editie van Het was Zondag in het Zuiden. Vooraf was juist bedacht dat de winst op deze spektakelmusical ingezet zou kunnen worden voor volgende producties. Dat plan is mislukt. Dat meldt regionale omroep L1.
De grote productie Het was Zondag in het Zuiden werd financieel weggezet in een aparte productie-BV. In de theaterwereld viel deze constructie al op. Uit de jaarrekening: 'Deze jaarrekening betreft de consolidatie van de volgende ondernemingen: Stichting Toneelgroep Maastricht en haar 2 dochtermaatschappijen: Recoup BV en Holding Toneelgroep Maastricht BV. Onder Holding Toneelgroep Maastricht BV valt Productie Het Geluk BV.'
In het bestuursverslag/ jaarrekening 2024 wordt het verlies op Zondag in het Zuiden zichtbaar. Uiteindelijk resteerde onder de streep van Toneelgroep Maastricht nog een plusje van 60.000 euro. De organisatie ontvangt 2,7 miljoen euro aan subsidie en haalde met kaartverkoop 2,2 miljoen euro op.
Tegen L1 zeggen de directeuren dat ze geen spijt hebben van deze ondernemende aanpak: "Zonder de aanpak met een apart bedrijf hadden we nooit deze grote productie kunnen realiseren."
Het eerste seizoen van Het was Zondag in het Zuiden - over het hoogwater in de jaren negentig in Limburg - trok 64.000 bezoekers. In Tegelen was er een groot waterreservoir op het podium. Hoofdrollen waren er voor Renée van Wegberg, Buddy Vedder en Hein van der Heijden.
40.000 bezoekers
De reprise met dertig voorstellingen in 2024 trok nog altijd 40.000 bezoekers, maar dat resulteerde in een verlies van een half miljoen euro. De productie was in eerste instantie een aparte BV gestopt, zodat bij een eventueel faillissement de Toneelgroep Maastricht niet geraakt zou worden. Die BV is later toch volledige dochter geworden van de Toneelgroep Maastricht.
Het Geluk van Limburg
De constructie om met een aparte BV te werken voor een grote productie is ook bij Het Geluk van Limburg - over de mijnindustrie - weer toegepast. Deze keer zijn zeventig voorstellingen in de Rodahal gepland. De hoofdrol is voor Huub Stapel.
Recent werd ook bekend dat de Toneelgroep Maastricht betrokken is bij het spektakelstuk Bokkenrijders, dat in Maastricht gaat lopen.
Inkrimpen
Toneelgroep Maastricht is zeer ontevreden over de hoogte van de provinciale en gemeentelijke subsidies komende jaren. Volgens Toneelgroep Maastricht krijgen vergelijkbare gezelschappen in de podiumkunsten jaarlijks vier ton meer van regionale overheden, zo meldt L1. "Om de begroting 2025 en het activiteitenprogramma te realiseren zal de organisatie een stuk inkrimpen en interen op het eigen vermogen, zonder daarmee de continuïteit in gevaar te brengen", schijft de directie in het jaarverslag. Ook stijgende kosten helpen niet om het ambitieniveau overeind te houden. De Raad voor Cultuur schreef: "Het is de keuze van de instelling zelf om meer te doen dan financieel mogelijk is."
Subsidies
Over de Cultuurnotaperiode 2025-2028 is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een subsidie toegekend van 8.504.944 euro voor 2025 tot en met 2028 jaarlijks 2.126.236 euro eventueel te verhogen met de arbeidskosten en prijsontwikkeling.
De Provincie Limburg heeft voor de Cultuurnotaperiode 2025-2028 een jaarlijkse subsidie toegekend van 275.000 euro.
De gemeente Maastricht heeft voor de Cultuurnotaperiode 2025-2028 een jaarlijkse subsidie toegekend van 185.342 euro.





