Inhoudsopgave
Afgelopen vrijdag nam Truus Roks na 45 jaar afscheid van Historisch Centrum Limburg (HCL). Dat deed de archivaris met een door haar samengestelde tentoonstelling over een tot nu toe onbekende episode in de geschiedenis van Maastricht. Tussen 1801 en 1830 werden namelijk maar liefst 654 kinderen te vondeling gelegd. Velen van hen overleden jong, maar een aantal (57) heeft nakomelingen voortgebracht. De tentoonstelling draagt de naam Deze droevige offerande.
Voordat de tentoonstelling officieel werd geopend, werd Truus in het zonnetje gezet door verschillende sprekers. De opening werd verzorgd door het koor Schola Maastricht. Hun Gregoriaans gezang gaf de ruim 150 aanwezigen het gevoel dat ze een paar eeuwen eerder in het Oude Minderbroedersklooster vertoefden.
Geweldig mens
"Als ik recht zou doen aan je 45-jarige carrière zou ik nu 45 minuten moeten spreken", sprak Ingmar Koch, afdelingshoofd Dienstverlening en Publiekszaken. "Behalve je West-Brabantse gezelligheid, zullen we ook je kennis en aanwezigheid gaan missen." Ook wethouder en voorzitter van het HCL, Manon Fokke, was vol lof over Truus Roks. "Ik werd iedere keer blij als ik bij het HCL binnenkwam en met jou een praatje maakte. De passie voor je werk spatte er altijd vanaf. Naast een vakvrouw, ben je een ook geweldig mens."
Kroon op het werk
Truus Roks kreeg de lachers op de hand toen ze zelf het woord nam en vertelde dat haar vader ooit had gezegd: "Ons Truus heeft een baan en haar broers werken." In de 45 jaar zag Truus het HCL veranderen van een muf, suf en duf instituut naar een waanzinnig interessant centrum. "Dat ik mijn carrière mag afsluiten met deze tentoonstelling is een kroon op mijn werk. Bijna alles wat te zien is, komt uit ons eigen archief. Het was een feest om deze tentoonstelling - samen met mijn collega's - voor elkaar te krijgen. Ik ben blij en trots dat ik als afsluiting van mijn loopbaan dit verborgen verleden uit het duister van het verleden mag halen en deze kinderen de aandacht mag geven die ze verdienen."
Truus Roks sloot haar loopbaan af met de woorden: "Ik hou van mijn vak, ik hou van het HCL. Zorg er goed voor!"
Officiële openingshandeling
De officiële opening van de tentoonstelling werd gedaan door Manon Fokke en Charles Larik. Larik is een rechtstreekse afstammeling van vondeling Hubertus Larik. Die werd op 6 juni 1822 te vondeling gelegd met op zich een in tweeën gesneden speelkaart schoppenboer. Op de achterkant stond geschreven 'gedoop in S. Servaes Hubertus'. Hubertus Larik was toen ongeveer acht dagen oud.


De voor- en achterkant van de speelkaart die vondeling Hubertus Larik bij zich droeg op 6 juni 1822. Beeld: HCL
De tentoonstelling Deze droevige offerande is tot en met 11 september op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur én in het weekend van Open Monumentendag Maastricht (13 en 14 september) gratis te bezoeken in het HCL.
