Doorgaan naar artikel

De Nieuwe Ster, een nieuwe krant

De Nieuwe Ster wil nieuws brengen over Maastricht op een vernieuwende manier. De redactie kiest als leidraad voor ‘constructieve journalistiek’.

Maastricht krijgt een nieuwe krant

Inhoudsopgave

Beginselverklaring, maart 2024

De Nieuwe Ster wil nieuws brengen over Maastricht op een vernieuwende manier.

De redactie kiest als leidraad voor ‘constructieve journalistiek’.

Zonder de beginselen van de klassieke journalistiek uit het oog te verliezen. Klassieke journalistiek als beschreven in de Code van Bordeaux. 

De Nieuwe Ster wil voorbij het actuele verhaal en de duiding daarvan naar de toekomst kijken. Hoe verder nu en straks? Hoe zou het beter kunnen? Hoe kun je in bredere zin als digitaal nieuwsplatform een bijdrage leveren aan welzijn en welvaart in Maastricht? Hoe kun je veranderingen op gang brengen?

Filosoof Alain de Botton zegt het zo in zijn boek ‘Het nieuws, een gebruiksaanwijzing’: “De journalistiek is te bescheiden en te zuinig geweest door alleen het controleren van bepaalde soorten macht als doelstelling te definiëren.  Hoe bevredigend en belangrijk het ook kan zijn de machtigen onderuit te halen, journalistiek onderzoek zou moeten uitgaan van een doel dat net iets anders is en er soms niet gedeeltelijk mee samenvalt: de wens om de zaak te verbeteren.”  

En De Botton heeft een positieve opdracht: “Hier ligt een taak voor het nieuws: om ons dagelijks niet alleen aan de ergste tekortkomingen te herinneren, maar om nu en dan ook eens het vermogen van die samenleving te stimuleren om trots te zijn, veerkracht te tonen en hoop te koesteren.”  Schrijver Rutger Bregman laat in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ zien dat nieuws niet per definitie negatief is. 

De Nieuwe Ster richt zich op de actualiteiten en de ontwikkelingen in Maastricht, maar ook op de toekomst van de stad. Wat voor stad wil Maastricht zijn over tien jaar, over twintig jaar?

De onafhankelijke redactie wil voorzien in gratis en betrouwbaar nieuws voor iedereen. Relevante feiten zijn daarbij heilig. De redactie wil iedereen een stem geven en zoekt daarom ook de mensen op die niet goed weten hoe ze de media moeten bereiken.  Opinies en commentaar zijn vrij, maar feitenvrije meningen tellen niet.  

Onze journalisten willen bestuurders en burgers in publieke debatten digitaal en live bij elkaar brengen. Debat en tegenspraak zijn motoren voor vooruitgang. Uitgangspunt is dat er meestal geen snelle en makkelijke oplossingen zijn. Daarvoor is de samenleving te complex. De Nieuwe Ster denkt niet in makkelijke zwart-wit frames, maar zoekt de nuance in de vele grijstinten.

De redactie wil met constructieve journalistiek nog een brug bouwen in Maastricht. Een brug die de toenemende tweedeling in de samenleving kan helen. Maastricht heeft geen behoefte aan verdere polarisatie. Juist de mix van ‘Sjengen’ en nieuwkomers maakt de stad dynamisch en levendig. De stad waar vele talen worden gesproken is gebaat bij meer solidariteit en begrip voor elkaar. Bij meer ‘sjariteit’ tegen bijvoorbeeld vereenzaming en stille armoede. 

Samen maken wij Maastricht en kunnen we de stad beter doorgeven aan de volgende generatie. We willen op een respectvolle manier de stad socialer, ondernemender, groener en cultureler maken. Vanuit het besef dat we allemaal passanten zijn, leven we in de ware Mestreechter Geis. Jao, diech höbs us aon 't hart gelege

Peter Eberson, Maurice Ubags, Maurice van der Linden

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden