Doorgaan naar artikel

Voorlezen uit ‘Schatten van Maastricht’ voor taalrijke toekomst

Presentatie van twee hulpmiddelen om taalvaardigheid te stimuleren. Links Guido van den Broek, bestuurder Elisabeth Strouven Fonds. Foto: Sem Augustin

Inhoudsopgave

In de Bibliotheek Malpertuis vond de officiële aftrap van het programma ‘Taalrijke Start Maastricht’ plaats. Dit initiatief, opgezet door het Elisabeth Strouven Fonds (ESF), in samenwerking met Taalschatten (Number 5 foundation) en Bibliotheek Maastricht richt zich op het bevorderen van de taalontwikkeling van jonge kinderen in Maastricht en omgeving. Guido van den Broek, bestuurder ESF: ‘Dit programma moedigt dagelijkse taalactiviteiten aan en deelt praktische kennis, zodat kinderen een betere toekomst tegemoet gaan.’ 

Taalvaardigheid is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. In Maastricht is maar liefst 13% van de inwoners laaggeletterd, een probleem dat vaak al op jonge leeftijd begint. Onderzoek toont aan dat de taalverwerving in de eerste levensjaren bepalend is voor de sociale en economische toekomst van een kind. Sterker nog: taalontwikkeling begint al vóór de geboorte. Toch krijgen veel kinderen onvoldoende taalstimulering, bijvoorbeeld door een gebrek aan interactie thuis, een andere moedertaal of taalontwikkelingsstoornissen zoals dyslexie. Dit beperkt hun kansen op de lange termijn. Gelukkig kunnen kleine dingen, zoals voorlezen, liedjes zingen en praten al een groot verschil maken. Het Taalrijke Start-programma richt zich op het bevorderen van deze momenten en het delen van kennis over taalverwerving.

Gezamenlijke en integrale aanpak
Taalrijke Start Maastricht streeft naar een structurele verbetering van de taalvaardigheid bij jonge kinderen, met als doel laaggeletterdheid op de lange termijn te bestrijden. Het programma heeft al belangrijke stappen gezet in Maastricht en omgeving. Er zijn verbindingen gelegd tussen partners en het gedachtegoed van Taalschatten wordt breed gedragen. Zorgprofessionals en anderen die werken met jonge kinderen en hun ouders spelen hierin een belangrijke rol. Taalstimulering vraagt immers om een gezamenlijke en integrale aanpak.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Centrale rol bibliotheek
De bibliotheek werkt als coördinator nauw samen met Coalitie Kansrijke Start en de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid om taal een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het dagelijks leven van kinderen en hun ouders, al vóór de basisschool. Door de Taalschatten-methodiek te integreren in de bestaande programma’s van de bibliotheek wordt het eenvoudiger voor samenwerkingspartners om ouders en kinderen door te verwijzen en samen te werken met de bibliotheek, zodat zij optimaal gebruik kunnen maken van het aanbod.

Schatten van Maastricht
Tijdens de aftrap op donderdag 6 februari werden twee nieuwe hulpmiddelen gepresenteerd die ouders en professionals helpen om de taalontwikkeling van jonge kinderen te ondersteunen:
Voorleesboekje ‘Schatten van Maastricht’
 – gemaakt om samen met kinderen een-op-een momenten te hebben, te praten met elkaar, verbinding te maken en op een laagdrempelige manier aan taal te werken. Het bevat daarnaast de ‘Gouden Taaltips’ van Taalschatten.
Taalschatten Sta-kalender – Een kalender met praktische tips en weetjes over taalontwikkeling in de eerste 1000 dagen van een kind.

Over de initiatiefnemers: 

Het Elisabeth Strouven Fonds: ondersteunt positieve initiatieven in Maastricht en omgeving. Het fonds denkt mee, schakelt zijn netwerk in en geeft een financiële impuls als daarmee het verschil kan worden gemaakt. Zo helpt het mensen die iets willen betekenen voor andere mensen. Zodat vernieuwende ideeën wél haalbaar worden en betekenisvolle projecten tóch door kunnen gaan. Met het meerjarig programma TAAL richt het fonds zich op het verbeteren van taalontwikkeling en taalverwerving. 

Taalschatten: Taalschatten is een initiatief van Number 5 foundation in samenwerking met Tilburg University en Stichting Lezen en Schrijven. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle kinderen op het juiste taalniveau zijn wanneer zij beginnen aan de basisschool. In Nederland starten steeds meer kinderen met een taalachterstand, wat hun kansen op zelfstandig en succesvol deelnemen aan de maatschappij belemmert. Taalschatten biedt praktische tools en ondersteuning aan professionals en ouders om dit probleem bij de bron aan te pakken.

Bibliotheek Maastricht: Als uitvoerende partner van het Elisabeth Strouven Fonds en Taalschatten en tevens coördinator van Taalhuis Maastricht speelt de bibliotheek een centrale rol in het verspreiden van kennis en hulpmiddelen. De bibliotheek biedt een toegankelijke omgeving waar ouders en kinderen samen werken aan taalontwikkeling en toegang hebben tot educatieve materialen en laagdrempelige ondersteuning.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden