Doorgaan naar artikel

Vrede en vrijheid zijn namelijk nooit af

De dodenherdenking op het Koningsplein werd door meer dan vijfhonderd mensen bijgewoond.

Inhoudsopgave

De dodenherdenking in Maastricht is zondagavond door honderden mensen bijgewoond. Er waren twee bijeenkomsten tegelijkertijd; op het Koningsplein en op het Herdenkingsplein.

"Op 14 september 1944 werd Maastricht – 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen na de Duitse inval – als eerste Nederlandse stad bevrijd. De vijand was verslagen, de vlaggen hingen uit. De vrijheid werd gevierd, omarmd en gekoesterd. En in de jaren die volgden langzaamaan voor lief genomen. Vrij zijn werd gewóón. 80 jaar dachten we in dit deel van de wereld het monster definitief verslagen te hebben. 80 jaar waanden we ons veilig."

Woorden uit de toespraak die burgemeester Wim Hillenaar hield op het Herdenkingsplein en die tegelijkertijd werden uitgesproken door wethouder Manon Fokke op het Koningsplein.

Veel belangstelling bij de herdenking op het Koningsplein.

In de toespraken werd ingegaan op de onzekere tijden waarin we leven. "Het zal niemand hier aanwezig ontgaan dat we momenteel in een spannende tijd leven. Letterlijk: een tijd vol spanningen. De zekerheid en veiligheid die jarenlang zo gewoon waren lijken te wankelen. We leven in een vreemd soort tussentijd, waarin we afscheid hebben genomen van het oude vertrouwde, maar nog niet weten hoe de nieuwe werkelijkheid eruit zal zien. Antonio Gramsci, een Joodse schrijver uit Turijn, die gevangen werd gezet door fascisten, formuleerde het negentig jaar geleden als volgt: ‘De oude wereld sterft, en de nieuwe wereld worstelt om geboren te worden: het is nu de tijd van de monsters.’"

Ook op het Herdenkingsplein werd de Dodenherdenking gehouden. Foto: Jean-Pierre Geusens.

Angst
"We zien momenteel weer monsters opduiken. We zien in meerdere landen mechanismen, die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog resulteerden in gruweldaden, opnieuw de kop opsteken. Mechanismen zoals het zaaien van angst, het verspreiden van desinformatie, het ophitsen van bevolkingsgroepen, het aanzetten tot geweld, het aanmoedigen van onverdraagzaamheid, het beknotten van oppositie, het verheerlijken van haat. Dit soort praktijken zijn aan de orde van de dag," zo was de boodschap. Fotograaf Jean-Pierre Geusens maakte onderstaande reportage op het Herdenkingsplein.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden