Inhoudsopgave
Wordt 'stopverfgate' een nieuwe loopgravenoorlog tussen de eigenaar van een historisch pand en de afdeling cultureel erfgoed? Het antwoord lijkt 'nee'.
De verantwoordelijke wethouders Frans Bastiaens en Hubert Mackus (erfgoed en vergunningen): "We hebben vanuit de berichtgeving in de krant met veel interesse van de casus kennisgenomen. Uit navraag blijkt dat de aanvrager nog een aantal zaken moet aanleveren. Als de informatie compleet is, zullen we dit indachtig de motie bespreken. De verwachting is dat we er samen uit kunnen komen."
De motie waarnaar verwezen wordt, is de motie-Heine (CDA), die recent door de raad werd aangenomen. In die motie is een soepeler monumentenbeleid afgedwongen, waarin ook de belangen van verduurzaming en bijvoorbeeld noodzakelijke woningbouw meegewogen moeten worden. De motie geeft de wethouders veel meer bestuurlijke ruimte om af te wijken van een advies van de eigen ambtenaren.
Diverse politieke partijen hebben zich al kritisch uitgelaten over 'stopverfgate'.
In stopvergate wil de afdeling cultureel erfgoed dat een Kerkraadse eigenaar van een pand uit 1935 op de hoek van de Bredestraat-Hondstraat historisch glas en stopverf gaat gebruiken om de kozijnen te repareren. Die is het daarmee niet eens: het is een hele dure optie die technisch ook nog eens verre van ideaal is. Terwijl de huidige kozijnen nieuw nagemaakt kunnen worden - met dubbeld glas - waarbij optisch geen enkel verschil is met de huidige kozijnen.

