Inhoudsopgave
Twee dagen staat de witte stacaravan al in de achtertuin van Tom (41) aan de Hoge Kanaaldijk op Sint Pieter. "Niet voor even, maar zeker voor twee jaar", zegt Tom. Hij is binnenvaartschipper en als hij niet op het water zit, klust hij aan zijn woning. Hij denkt erover na om bij zijn woning straks ook een B&B aan te bieden. En zolang hij klust, woont hij zelf in de caravan.
Twee dagen staat de caravan. "Handhaving heeft al gebeld. Ik heb ze uitgelegd dat de caravan op wielen staat. Bovendien is hij niet aangesloten op welke nutsvoorziening dan ook. En dan mag het. Zo simpel is het."
"In de woning woont nog een oudere meneer", zo zegt Tom. "De afspraak is dat hij daar mag blijven wonen tot aan zijn dood. Ondertussen begin ik al aan de bovenste verdiepingen met opknappen."
Anoniem
Waar Tom zich aan ergert is dat er anoniem wordt geklaagd. "Kijk, dit is toch een mooie caravan? Ik ontneem toch niemand zijn uitzicht? Al mijn buren kunnen vanuit hun achtertuin prima op de Maas kijken. Ja, dat anderen dit niet mooi vinden, dat is een kwestie van smaak. Iedereen die hier langs wandelt en fietst, kijkt of naar de Maas of naar onze achtertuinen. Maar je hoeft niet mijn tuin in te kijken. Je hebt inkijk, als je daar niet tegen kunt, moet je hier niet komen wonen."
Tom is niet van plan de caravan weg te halen. "Zeker niet. Want dan zou ik in mijn eigen stad gediscrimineerd worden. Kijk maar wat overal in tuinen staat. Kijk maar naar Vinkenslag. Daar weet mijn advocaat wel raad mee."
De vraag is of de buurt zich neerlegt bij die logica. Of groeit de witte caravan straks uit tot het roze hekje van Sint Pieter? Het hekje dat op de social media viral ging, nadat tv-programma de Rijdende Rechter een uitspraak deed over de knallende burenruzie die leidde tot het tumult over het roze hekje.

