Inhoudsopgave
De Chinese horeca-ondernemer Danny Deng, met vijf zaken in Maastricht, vreest dat hij zijn bedrijven vaker dicht moet doen omdat er geen Chinese koks meer te krijgen zijn als gevolg van nieuwe overheidsregels.
En hij is niet de enige ondernemer. Landelijk is er een petitie gestart omdat het voortbestaan van de Aziatische horeca in ons land wordt bedreigd. Chinese restaurants vielen tot de zomer van vorig jaar onder een speciale regeling, het zogeheten Wokakkoord. Dat hield in dat Aziatische restaurants in ons land gespecialiseerde koks van buiten Europa naar Nederland mochten halen om te werken in de restaurants. Dat is nu veranderd. Chinese restauranthouders moeten eerst in Nederland of Europa kijken of er geschikte Chinese koks te vinden zijn. Het UWV controleert dat.
Europa
Het gevolg van de nieuwe regeling is dat Chinese restaurants het steeds moeilijker krijgen. Danny Deng is onder meer eigenaar van twee Dadawan-restaurants in Maastricht en van het Aziatisch restaurant King of Ramen. Hij legt uit dat er onvoldoende Europeanen te vinden zijn die de Chinese keuken beheersen. "In de praktijk betekent dit dat ik niet genoeg koks kan vinden met als gevolg dat we waarschijnlijk restaurants een dag per week moeten sluiten. Tot vorig jaar konden we gespecialiseerde koks uit China halen. Dat mag niet meer, omdat we eerst in Europa moeten zoeken. Daar komt nog eens bij dat ook Chinese koks niet per definitie naar Europa willen komen, omdat ze ook in eigen land voldoende goed betaald werk hebben", legt Deng uit.
De petitie Red de Aziatische horeca is al bijna 1500 keer ondertekend. Danny Deng zegt dat als er niets gedaan wordt de authentieke Chinese, Thaise, Japanse en Indonesische restaurants uit Nederland zullen verdwijnen en dat daarmee een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed verdwijnt.
