Inhoudsopgave
Het heeft bijna tien jaar geduurd, maar eind deze maand gaat het nieuwste 5-sterrenhotel van Maastricht dan toch open. Het hotel aan de Boschstraat gaat Maison Maastricht heten en telt 56 kamers.
Exploitant Thijs Merks en de nieuwe general manager Jacqueline Verhagen en hun team van zeventien mensen zijn bezig met de laatste loodjes om het hotel gereed te maken, zodat de eerste gasten kunnen logeren in het nieuwe luxe hotel dat onderdeel uitmaakt van de Handwritten Collection.
In het monumentale gebouw aan de Boschstraat zijn de authentieke elementen zoals de wandversieringen en ornamenten aan het plafond en de meer dan honderd jaar oude trap behouden gebleven. Van de 56 kamers komen in het monumentale gebouw zestien hotelkamers, waaronder een aantal luxe suites.
Hoteltoren
De meeste hotelkamers, veertig om precies te zijn, komen in de nieuw gebouwde hoteltoren die is gerealiseerd op het binnenterrein en die aan de achterkant grenst aan de Batterijstraat. Vanuit het gebouw aan de Boschstraat is een moderne verbinding gemaakt naar de ontbijtruimte en de hoteltoren. Thijs Merks: "We zijn trots op het uiteindelijke resultaat. De komende weken worden nog de laatste werkzaamheden zoals verlichting, meubilair en schoonmaken gedaan. Daarna kunnen we de eerste gasten ontvangen," zegt Merks. General manager Jacqueline vult aan: "Het is een vijfsterrenhotel met een gemiddelde kamerprijs van 250 euro per overnachting. De bedoeling is dat we in oktober de officiële opening hebben."
Parkeerplaats
Voor de exploitant wordt het nog een hele uitdaging om te voldoen aan alle eisen en regeltjes die de gemeente Maastricht stelt aan het vijf-sterrenhotel. Zo mocht er geen restaurant in het hotel komen en is Merks verplicht om voor elke hotelkamer een parkeerplaats te huren in een van de parkeergarages in de buurt. "Dat is natuurlijk wel vreemd als je bedenkt dat maar een klein deel van onze hotelgasten met eigen auto komt, maar goed het is niet anders."

Terras
Beperkingen gelden er ook voor het gebruik van de bar in het hotel. Die is in principe alleen bedoeld voor hotelgasten. Als toerist of Maastrichtenaar even een drankje doen in de fraaie bar die de naam Coley's heeft gekregen is er niet bij. Sterker nog, het nieuwe hotel mag ook geen terras hebben op de ruime binnenplaats. Dat staat de vergunning niet toe. Toch denkt Thijs Merks dat het hotel goed rendabel te krijgen is. Eerder haakte Benoit Wesly af, omdat volgens Wesly het hotel met alle strenge eisen niet rendabel zou kunnen worden. Thijs: "Het is maar hoe je rekent. Bij een gemiddelde kamerprijs van 250 euro is dat best goed te doen. Het feit dat er geen restaurant is, hoeft niet meteen een nadeel te zijn. Veel hotelgasten, zeker voor een hotel in de binnenstad, gaan 's avonds liever lekker in een restaurant eten. Zouden wij als vijf-sterrenhotel een restaurant hebben, dan moet dat ook op een hoog niveau zijn en dat is tegenwoordig niet makkelijk te realiseren met de huidige personeelsproblemen in de horeca."

