Inhoudsopgave
De Arbeidsinspectie blijkt in een brief van oktober vorig jaar zogenoemde 'eisen tot naleving' te hebben gesteld aan de stad als werkgever van ruim 1800 ambtenaren. De inspectie constateerde twee overtredingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit. De stad werd opgedragen binnen zes maanden een einde te maken aan die overtredingen.
Zo had Maastricht het arbeidsrisico van psychosociale overbelasting als gevolg van intern ongewenst gedrag niet voldoende onderzocht. Het plan van aanpak voldeed niet meer aan de huidige stand van de wetenschap.
Uit een Belevingsonderzoek kwam naar voren dat in 2024 19% van de medewerkers ongewenst gedrag heeft ervaren of gezien. De regels wat ongewenst gedrag is zijn te vaag volgens de inspectie: "Verder ontbreekt het aan eenduidige gedragsregels waaruit de medewerkers kunnen opmaken welk gedrag wel en welk gedrag niet wordt getolereerd."
De Arbeidsinspectie vat haar taak serieus op: als bij herhaalde inspectie blijkt dat de overtreding nog steeds bestaat, kan een boete worden opgelegd en in het uiterste geval zelfs bestuursdwang worden toegepast.
Lastig
De Arbeidsinspectie constateerde ook dat gesprekken voeren over intern ongewenst gedrag afhankelijk zijn van de manager. "Er waren verschillen tussen de teams." Leidinggevenden gaven aan dat "het bespreekbaar maken van ongewenst gedrag binnen het team als lastig wordt ervaren." De arbeidsinspectie: "De ondersteuning vanuit de gemeente Maastricht is zeer beperkt. Een training over ongewenst gedrag ontbreekt bij Management Development Training."
Ook hier moet de gemeente een gedetailleerd plan van aanpak overleggen aan de Arbeidsinspectie.
De gemeente heeft inmiddels werk gemaakt van de bevindingen van de inspectie.
De burgemeester: "Eén van de eerste randvoorwaarden voor een sociaal veilige werkomgeving, waar de gemeente aan dient te voldoen, is een vernieuwde Gedragscode Ambtelijke Organisatie. De vernieuwde Gedragscode beschrijft de ondergrens, combineert regels met toelichtingen en praktijkvoorbeelden. Ook als het gaat om misbruik van macht en middelen."
"Einde mei is een themadag georganiseerd voor al onze leidinggevenden. Er wordt verder gewerkt aan een programma met opleidingen en workshops. De huidige meldregeling wordt verder uitgewerkt in een nieuwe meldregeling. Tot slot wordt er gewerkt aan een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), toegespitst op het beperken of voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting, inclusief een plan van aanpak", zo staat in een brief aan de raad.

